Στον ίσκιο της ροδιάς

Περιγραφή
Το μυθιστόρημα του Ταρίκ Αλί αναφέρεται στην καταστροφή μιας διακεκριμένης οικογένειας Μαυριτανών, των Μπανού-Χουντάιλ, που έζησαν για πέντε αιώνες στην Ανδαλουσία. Η δράση τοποθετείται στα 1499, λίγο μετά την πτώση της Γρανάδας και την “Ανακατάκτηση” από τους Ισπανούς στα χρόνια της βασίλισσας Ισαβέλλας, της Ιεράς Εξέτασης και των υπερπόντιων κατακτήσεων. Είναι τα δραματικά χρόνια από την πλευρά των Μαυριτανών, που βλέπουν να καίγονται τα ιερά και τα σοφά βιβλία τους, να καταπατούνται οι πνευματικές, γλωσσικές και θρησκευτικές ελευθερίες τους και να οδηγούνται πολλοί στον βίαιο εκχριστιανισμό. Η κριτική στάθηκε ιδιαίτερα εγκωμιαστική για το μυθιστόρημα αυτό του πολυσχιδούς Ταρίκ Αλί.
“Ο Ταρίκ Αλί αναφέρεται στα επακόλουθα της πτώσης της Γρανάδας μέσα από την αφήγηση της ιστορίας μιας οικογένειας που προσπάθησε να επιβιώσει μετά την κατάρρευση του σύμπαντός της. Μια αφήγηση εξαιρετικά επιδέξια όσον αφορά την αναπαράσταση της ζωής των καταδικασμένων κατοίκων που βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τον μισαλλόδοξο χριστιανικό κόσμο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που έχει κάτι να πει και το λέει καλά”.
Guardian […]
Ο Ταρίκ Αλί είναι συγγραφέας και κινηματογραφιστής. Έχει γράψει περισσότερα από εικοσιτέσσερα βιβλία με θέματα από την παγκόσμια ιστορία και την πολιτική, καθώς και θεατρικά και σενάρια για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Αυτό είναι το έβδομο μυθιστόρημά του. Το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο Granadillo από το Φεστιβάλ του Πολιτισμού της πόλης της Γρανάδας για τα μυθιστορήματα της Πενταλογίας του Ισλάμ. Όλα του τα μυθιστορήματα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι συντάκτης του περιοδικού “New Left Review” και ζει στο Λονδίνο.
Στις εκδόσεις “Άγρα” κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του “Στον ίσκιο της ροδιάς”, “H Πέτρινη Γυναίκα” και “Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο” καθώς και τα πολιτικά του δοκίμια “H σύγκρουση των φονταμενταλισμών – Σταυροφορίες”, “Τζιχάντ και νεωτερικότητα”, “Ο Μπούς στη Βαβυλώνα – Η νέα άποικιοποίηση του ‘Ιράκ”, “Οι πειρατές της Καραιβικής – Αξονας Ελπίδας” και “1968 -Έφοδος στον ουρανό” (μαζί με τον Π.Ι. Τάιμπο ΙΙ).

Συγγραφέας: Ali Tariq
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδότης: Άγρα
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-325-433-9
Σελίδες: 326
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αγγλόφωνη πεζογραφία (Πακιστάν) – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.49 €