Στη δυναμική της εικόνας

Περιγραφή
Διττό είναι το σκεπτικό της παρούσας έκθεσης. Πρόκειται κατ’ αρχήν -στα πλαίσια του “αιώνα της εικόνας”- για μια προσπάθεια αποκατάστασης της αποδυναμωμένης από την πληθώρα των τεχνολογικών επιτευγμάτων, αισθητικής υπόστασης της εικόνας. Αποκατάσταση που επιχειρείται με έναυσμα και γνώμονα την πολλαπλά εξακριβωμένη “δυναμική” της έκφρασης των δεκατεσσάρων ση μαντικών συγχρόνων Ελλήνων δημιουργών που συμμετέχουν. Πρόκειται για τους: Αλέξη Ακριθάκη, Περικλή Γουλάκο, Μαριλένα Ζαμπούρα, Θεόδουλο [Γρηγορίου], Μάκη Θεοφυλακτόπουλο, Βασίλη Θεοχαράκη, Τίνα Καραγεώργη, Μάγδα Λεβεντάκου, Μιχάλη Μανουσάκη, Γιάννη Μπουτέα, Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Μάριο Σπηλιόπουλο, Πάνο Χαραλάμπους και Νίκο Χουλιαρά.
Κυρίως, όμως, πρόκειται για την επισήμανση στα έργα σημαινόντων εκπροσώπων δύο καίριων για τα εικαστικά δρώμενα του τόπου μας γενιών -όπως η γενιά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και η αμέσως μεταπολεμική γενιά- εκείνων των θεμελιακών χαρακτηριστικών, που τεκμηριώνουν την ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά που ωρίμασαν με ένα διαφορετικό τρόπο και ρυθμό στον κάθε καλλιτέχνη, για να αντισταθούν, στη συνέχεια, σε κάθε ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση. Και αυτό, επειδή ακριβώς προϋποθέτουν την δημιουργική ανάπλαση εκείνων των ερεθισμάτων που είναι συνυφασμένα με -αυτό καθαυτό- το DΝΑ της ατμόσφαιρας της πατρίδας μας.
Ειδικότερα, προβάλλεται εδώ, η εμπέδωση και ωρίμανση εκείνων των ιδιωμάτων εκείνων που καθόρισαν τη συμμετοχή των δεκατεσσάρων καλλιτεχνών ενδεικτικά, με πρόσθετο συνδετικό κρίκο το προσωπικό ύφος και την εμμονή την οποία επέδειξαν -στην εικαστική τους πορεία- στην ιδιαίτερη στον καθένα δυναμική της έμπνευσης-έκφρασης. Δυναμική που κατοχυρώνει και θωρακίζει τη γραφή τους, αντίκρυ σε κάθε αδόκιμη επίδραση και λύση. Ειδικότερα, και οι δεκατέσσερις καλλιτέχνες, σφυγμομετρώντας τις ιδιαιτερότητες της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, παρουσιάζουν, καθώς αλληλοσυμπληρώνονται σε ύφος και έκφραση, πολλές αντιπροσωπευτικές πτυχές της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας. […]
(Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν)Η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν είναι διδάκτωρ στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου των Παρισίων και απόφοιτος του 5ου Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Διδάσκει την Ιστορία της Τέχνης και συγχρόνως ασκεί το επάγγελμα του τεχνοκριτικού. Έχει συγγράψει 30 βιβλία τέχνης, πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών σε καταλόγους εκθέσεων και τέσσερις συλλογές διηγημάτων. Έχει συνεργασθεί για θέματα τέχνης με πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κρατούσε από το 1974 έως το 1990 την στήλη της κριτικής της τέχνης στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Έχει παρουσιάσει εκπομπές τέχνης στην ελληνική τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και υπήρξε κομισάριος της ελληνικής κυβέρνησης σε εκθέσεις στις Η.Π.Α., τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Έχει οργανώσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει την Ιστορία της Τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου. Από το 1982 μέχρι το 2003 ήταν καλλιτεχνική σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και σε συμπόσια τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1985 η γαλλική κυβέρνηση της απένειμε τον τίτλο του Chevalier des Arts et Lettres και το 1994 την προήγαγε σε Officier des Arts et Lettres. Είναι μέλος της ελληνικής και της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών, της Διεθνούς Ομάδας της Unesco “Τέχνη και Περιβάλλον”, της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, κ.α.

Συγγραφέας: Ηλιοπούλου – Ρογκάν Ντόρα
Επιμελητής: Ηλιοπούλου – Ρογκάν Ντόρα
Ζωγράφος: Συλλογικό έργο, Ακριθάκης Αλέξης 1939-1994, Γουλάκος Περικλής, Ζαμπούρα Μαριλένα, Γρηγορίου Θεόδουλος, Θεοφυλακτόπουλος Μάκης, Θεοχαράκης Βασίλης 1930-, Καραγεώργη Τίνα, Λεβεντάκου Μάγδα, Μανουσάκης Μιχάλης, Μπουτέας Γιάννης, Πατρασκίδης Τριαντάφυλλος, Σπηλιόπουλος Μάριος, Χαραλάμπους Πάνος, Χουλιαράς Νίκος
Εκδότης: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-98008-4-Χ
Σελίδες: 43
Σχήμα: 29χ24
Κατηγορίες: Ζωγράφοι, Έλληνες, Ζωγραφική, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 21.36 €