Στην κόψη του ψαλιδιού

Περιγραφή
Ο Τζoρτζ Χολ δεν καταλαβαίνει την εμμονή του σύγχρονου ανθρώπου να μιλάει για τα πάντα.
“Το μυστικό της πραγματικής ικανοποίησης”, όπως πίστευε ο Τζoρτζ, “βρίσκεται στην ολοκληρωτική άγνοια πολλών πραγμάτων”. Ωστόσο, κάποια πράγματα στη ζωή δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Στα πενήντα εφτά του, ο Τζoρτζ συμβιβάζεται με μια βολική σύνταξη, χτίζει ένα στούντιο στον κήπο του, διαβάζει ιστορικά μυθιστορήματα, ακούει λίγη ελαφριά τζαζ. Ώσπου η Κέιτι, η φασαριόζα κόρη του, αναγγέλλει ότι ξαναπαντρεύεται. Η οικογένειά της δε χαίρεται με την είδηση – όπως παρατηρεί ο αδελφός της ο Τζέιμι: ο Ρέι, ο υποψήφιος γαμπρός, έχει “χέρια στραγγαλιστή”. Η Κέιτι δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν αγαπάει τον Ρέι, η μητέρα της έχει βγει λίγο από τα νερά της με τις κόντρες που έχει προκαλέσει ο γάμος, και η ζωή του Τζέιμι γίνεται θρύψαλα μιας και δεν πετυχαίνει να προσκληθεί ο εραστής του στη γαμήλια τελετή.
Ο Τζορτζ, απαρατήρητος μέσα στην αναμπουμπούλα, ανακαλύπτει μια παράξενη κηλίδα στο γοφό του και, σιωπηρά, αρχίζει να χάνει τα λογικά του.
Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα για τους τραυματισμένους ανθρώπους γύρω μας που διαλύονται και ξανασμίγουν, αλλά και το απολαυστικό πορτρέτο ενός αξιοπρεπούς άνδρα που παλεύει να παραφρονήσει ευπρεπώς. Ο Μαρκ Χάντον γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νορθάμπτον. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και στη συνέχεια εργάστηκε για έξι χρόνια με ανθρώπους με ειδικές και σωματικές και πνευματικές ανάγκες. Δίδαξε δημιουργική γραφή και έγραψε αρκετά εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά. Το όνειρό του, όμως, ήταν να γράψει ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Και κατάφερε πολύ περισσότερα: έγραψε το “Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα”, ένα μυθιστόρημα για όλες τις ηλικίες, το οποίο έχει πουλήσει σήμερα πάνω από 1 εκατομμύτιο αντίτυπα και σάρωσε κυριολεκτικά τα βραβεία. Απέσπασε δύο βραβεία Whitbread -για το καλύτερο παιδικό μυθιστόρημα του 2003 και για το καλύτερο βιβλίο του 2003 σε όλες τις κατηγορίες – καθώς επίσης και τα: Booktrust Teenage Prize, Guardian Children’s Fiction Prize, W H Smith Children’s Book of the Year, The Waterstone’s Literary Fiction Award και Commonwealth Writers Prize Best First Book, ενώ ήταν υποψήφιο για το Booker 2003. Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν πουληθεί σε 32 χώρες και η Warner Bros έχει αναλάβει την κινηματογραφική διασκευή του. Σήμερα ο Μαρκ Χάντον ζει στην Οξφόρδη με τη γυναίκα του, το γιο τους και τη γάτα τους.

Συγγραφέας: Haddon Mark
Μεταφραστής: Παπασταύρου Άννα
Εκδότης: Ψυχογιός
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-453-247-2
Σελίδες: 544
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αγγλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.99 €