"Στην Βενετιά τα ρούχα σου"

Περιγραφή

Παρατηρώντας κανείς τη διαχρονική πορεία της ανθρωπότητας, εκπλήσσεται, θαυμάζει και συγχρόνως φρίττει. Εκπλήσσεται για την εξέλιξη από τη ζωώδη κατάσταση στον πολιτισμό, θαυμάζει τα φωτεινά κατορθώματα του πνεύματος και φρίττει μπροστά στα εγκλήματα της σκοτεινής πλευράς της ανθρώπινης ψυχής. Μένοντας στο χώρο της φωτεινής εξέλιξης, ο θαυμασμός επικεντρώνεται σε δύο, αποκλειστικά ανθρώπινες, υπερβάσεις: στην αναζήτηση της δικαιοσύνης και στην αποτίμηση του κάλλους. Η έννοια της δικαιοσύνης αντιφάσκει προς τη δομή και τη λειτουργία της φύσης, η οποία στηρίζεται στον αλληλοσπαραγμό και στην επιβολή του ισχυρότερου. Η φύση, επιπλέον, αδικεί με την παράλογη διανομή του κάλλους και της ασχήμιας, της υγείας και της ασθένειας, της ευφυΐας και της βλακείας, της τύχης και της ατυχίας. Ο άνθρωπος, ωστόσο, έκανε εκείνος την υπέρβαση· την υπέρβαση της έννοιας της παρά φύσιν δικαιοσύνης και της προσπάθειας εφαρμογής της, τουλάχιστον, στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η Μαρία Ρουκανά-Αμπελά γεννήθηκε οτη Ζάκυνθο, φοίτησε στο Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Νομική Σχολή. Υπηρετεί ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου.
Η κυρία ασχολία της είναι οι λαογραφικές έρευνες και οι μελέτες για την επτανησιακή ιστορία και παιδεία. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τα εικαστικά και κυρίως με τη ζωγραφική, έχοντας συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις έργων ζωγραφικής και σκίτσου. Καταπιάστηκε με τις θεατρικές παραστάσεις στο σχολείο που εργάζεται λαμβάνοντας μέρος σε πανελλήνιους αγώνες θεάτρου.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις με θέματα φιλολογικού, λογοτεχνικού και κοινωνικού περιεχομένου. Συμμετείχε σε Πανελλήνια Συνέδρια Λαογραφίας και θεμάτων Επτανησιακού Πολιτισμού.
Δημοσίευσε λαογραφικές και ιστορικές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ενεργό μέλος επιστημονικών, ιστορικών εταιρειών και πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών συλλόγων της Ζακύνθου.

Συγγραφέας: Ρουκανά – Αμπελά Μαρία
Επιμελητής: Ξενάκη Θάλεια
Εκδότης: Περίπλους
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-438-169-2
Σελίδες: 124
Σχήμα: 24×15
Κατηγορίες: Λαογραφία, Ελληνική, Ζάκυνθος – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.60 €