Στατιστική εφαρμοσμένη στις επιστήμες της συμπεριφοράς

Περιγραφή
Το εγχειρίδιο “Στατιστική εφαρμοσμένη στις επιστήμες της συμπεριφοράς” είναι, ουσιαστικά, μια βελτιωμένη και επαυξημένη έκδοση παλιότερου ομώνυμου δίτομου συγγράμματος μου. Στο σύγγραμμα αυτό, στη νέα του έκδοση, επιχειρείται, όπως και στην παλιά του μορφή, μια συστηματική διαπραγμάτευση των στατιστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην ψυχολογία, την παιδαγωγική, την κοινωνιολογία και στις άλλες επιστήμες της συμπεριφοράς.
Οι στατιστικές μέθοδοι αποτελούν μεθοδολογικό εφόδιο απαραίτητο για κάθε επιστήμονα-ερευνητή. Ιδιαίτερα, για τον ασχολούμενο με τις επιστήμες της συμπεριφοράς, η στατιστική ανάλυση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε επιστημονικής προσπάθειας. Στις επιστήμες αυτές, η τεκμηρίωση των γνώσεων γίνεται κυρίως με βάση τα εμπειρικά δεδομένα, οπότε η εξοικείωση του επιστήμονα με τις στατιστικές μεθόδους και την πρακτική τους εφαρμογή είναι αναγκαία προϋπόθεση, όχι μόνο για να μπορέσει ο ίδιος να προγραμματίσει και να διεξαγάγει μια ερευνητική μελέτη, αλλά ακόμη και για να είναι σε θέση να κατανοήσει τις μελέτες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά ή που ανακοινώνονται σε επιστημονικά συνέδρια του κλάδου του.
Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τον Έλληνα ερευνητή των επιστημών της συμπεριφοράς στο επιστημονικό του έργο, συγγράψαμε και εκδόσαμε το 1972 ένα δίτομο εγχειρίδιο στατιστικής. Ο τίτλος του συγγράμματος αυτού είναι: “Στατιστική εφηρμοσμένη εις τας επιστήμας της συμπεριφοράς” (Τόμος Α΄: Περιγραφική στατιστική. Τόμος Β΄: Επαγωγική στατιστική) και περιλαμβάνει εκτενή εξέταση των στατιστικών μεθόδων με πλείστα παραδείγματα εφαρμογής τους στις επιστήμες της συμπεριφοράς. Το 1980 ετοιμάσαμε και εκδόσαμε μια μικρή επιτομή του δίτομου αυτού έργου. Η επιτομή αυτή προορίζεται για την κάλυψη άμεσων διδακτικών αναγκών, σε μαθήματα μεθοδολογίας της επιστημονικής έρευνας, των σπουδαστών κυρίως των θεωρητικών κατευθύνσεων. Σήμερα, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να θέσουμε στη διάθεση του Έλληνα ερευνητή το αρχικό δίτομο έργο μας σε αναθεωρημένη έκδοση. […]
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Συγγραφέας: Παρασκευόπουλος Ιωάννης Ν.
Εκδότης: Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης: 1993
ISBN:
Σελίδες: 325
Τόμος: 2
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Στατιστική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.68 €