Σπέρμα Αβραάμ

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για το πλατύ, σκεπτόμενο, κοινό στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα για αναγνώστες οι οποίοι ενδιαφέρονται σοβαρά για μια ειλικρινή γνώση και κατανόηση του ανθρώπου με αφετηρία τη θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική του ταυτότητα και εμπειρία, στην ουσία και στην έκφραση.
Οι σελίδες αυτές αποτελούν μια πλατιά ιστορικο-φαινομενολογική εισαγωγή στον Ιουδαϊσμό, στο Χριστιανισμό και στο Ισλάμ, τρεις γνώριμες-άγνωστες θρησκευτικές παραδόσεις, με όσο το δυνατόν διακριτή την ουσιαστική ταυτότητα της κάθε μίας, αλλά και την εξίσου εσωτερική τους συνάφεια ως εκ “σπέρματος Αβραάμ” θρησκευτικών παραδόσεων και κοινοτήτων. Μία τέτοια προσέγγιση επιδιώκει να αναδείξει την ξεχωριστή ταυτότητα της κάθε παράδοσης, αλλά και την όσο γίνεται συνολική φυσιογνωμία του μονοθεϊσμού ως φαινομένου, όπως αυτό αναδύεται από τις διαρκείς αντιπαραβολές και αναφορές στις εκφράσεις της κάθε μίας θρησκευτικής παράδοσης προς τις άλλες δύο.
Η σπουδή της δικής του θρησκευτικής παράδοσης, αλλά και της θρησκείας των άλλων οδηγεί τον άνθρωπο σε μία προσωπική του αυτογνωσία. Ως στάση δε ζωής, καλλιεργεί το σεβασμό στην ύπαρξη, στις αρχές, στις απόψεις, στην ελευθερία και στην ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου ως εικόνας Θεού, χωρίς σχετικοποίηση, συγκρητισμό ή αλλοτρίωση της δικής του αυτοσυνειδησίας. Αυτό συνιστά ωριμότητα και αποπνέει ελπίδα.Ο Δανιήλ Σαχάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά, γεννήθηκε στην Αθήνα (1940), αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1963), και έκανε μεταπτυχιακές (Κοινωνιολογία της Θρησκείας) και διδακτορικές σπουδές (Ιστορία Θρησκευμάτων/ειδικότητα Ισλαμικές Σπουδές) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (1965-69). Το 1969 προσλήφθηκε από το Πανεπιστήμιο του Waterloo με εντολή να ιδρύσει αυτελές Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών (Department of Religious Studies), όπου και δίδαξε μέχρι το 2002. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ίδρυσε επίσης το δια-Τμηματικό Πρόγραμμα Μεσοανατολικών Σπουδών (Interdisciplinary Program of Middle Eastern Studies) το οποίο διηύθυνε επί μία δεκαετία (1984-1993). Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής και έχει δώσει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λατινικής Αμερικής. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το χώρο της Μέσης Ανατολής, τα μονοθεϊστικά θρησκεύματα και την Ιστορία σχέσεων Χριστιανισμού και Ισλάμ, με πεδίο ειδικής έρευνας την ιστορία και το περιεχόμενο της Βυζαντινής αντι-Ισλαμικής γραμματείας. Πενήντα και πλέον εργασίες, και ισάριθμες βιβλιοκρισίες του, στο ειδικό αυτό θέμα έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Jahrbouch der Osterreichischen byzantinistik, Echos de l’ Orient, Orientalia Christiana Analecta, The Muslim World, Abr-Nahrain, Βυζαντιακά, Byzantinoslavica, ARAM Periodical, The Catholic Historical Review, Studies in Religion/Sciences religieuses, Speculum, International Journal of Middle East Studies, The Eastern European Quarterly, The Middle East Journal, al-Mushir, κ.α.), σε συλλογικούς τόμους, ειδικευμένες Εγκυκλοπαίδειες και επιστημονικά Λεξικά.
Αυτοτελείς μονογραφίες του είναι το John of Damascus on Islam, the “Heresy of the Ishmaelites” (Leiden: Brill, 1972, υπό επανέκδοση), Icon and Logos: Sources in Eighth Century Iconoclasm (Toronto: University of Toronto Press, 19882), και τα γενικότερου ενδιαφέροντος Νύξεις Ορθoδoξίας (Waterloo, 1994), Ορθoδoξία και ζωή (Waterloo, 1995), Καναδικές Εμπειρίες (Waterloo, 2002), Reflections on the Lord’s Prayer (Brookline: Holy Cross Orthodox Press, 2004). Υπό έκδοση βρίσκεται το Το άλλο Ισλάμ: προσευχές αίνου και υποταγής, και υπό επεξεργασία μία εκτενής συνολική παρουσίαση της Βυζαντινής αντι-Ισλαμικής γραμματείας. Έχει διατελέσει μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών (American Oriental Society, Middle East Studies Association, Canadian Society for the Study of
Religion /International Association of the History of Religions, Canadian Theological Society, North American Patristic Society, Canadian Society of Patristic Studies/Association internationale des etudes patristiques, Byzantine Studies Conference, Canadian Committee of Byzantinists/Association internationale des etudes byzantines, Orthodox Theological Society in America κ.α.), και Fellow του Dumbarton Oaks, Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Ηarvard. Από το τέλος του 2002 ζει με την οικογένειά του στο Μαρούσι Αττικής.

Συγγραφέας: Σαχάς Δανιήλ Ι.
Υπεύθυνος Σειράς: Σαββίδης Αλέξης Γ. Κ.
Εκδότης: Ιωλκός
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-426-557-1
Σελίδες: 706
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ιουδαϊσμός, Ισλαμισμός, Χριστιανισμός, Θρησκεία, Συγκριτική
Σειρές: Θέματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας & Πολιτισμού

Τιμή σε ιστοσελίδες: 22.20 €