Σκιές στον πάγο

Περιγραφή
Ο καθηγητής ισλανδικής γλώσσας ‘Αγκναρ Χάραλντσον δίπλωσε το γράμμα και το έβαλε στον κιτρινισμένο του φάκελο. Τα χέρια του έτρεμαν. Αυτή η επιστολή έκρυβε το μυστικό της δημιουργίας ενός από τους πιο διαδεδομένους θρύλους του εικοστού αιώνα και ίσως τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της καριέρας του. Λίγο αργότερα, ο άτυχος άντρας εντοπίζεται νεκρός σε μια παγωμένη λίμνη.
Το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπαστυνόμο Μάγκνους Γιόνσον από τη Βοστόνη στο Ρέικιαβικ πετούσε σε μικρή απόσταση από το έδαφος. Τα γκρίζα σύννεφα πύκνωναν πάνω από τα ηφαιστειογενή πετρώματα, φέρνοντας στο νου του οδυνηρές εικόνες από το παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, δε μετάνιωνε για την απόφασή του να επιστρέψει στη γενέτειρά του, έπειτα από είκοσι χρόνια απουσίας, ως σύμβουλος της ισλανδικής αστυνομίας σε εγκληματικές υποθέσεις. Το πρώτο μυστήριο που καλείται να εξιχνιάσει είναι η στυγνή δολοφονία του ‘Αγκναρ Χάραλντσον.
Αρχικά, οι έρευνες τον οδηγούν σε δύο βασικούς υπόπτους και από εκεί σε ένα άγνωστο χειρόγραφο ανεκτίμητης αξίας, τη Σάγκα του Γκάουκουρ, από την οποία φαίνεται ότι ο Τόλκιν εμπνεύστηκε την τριλογία “Ο ‘Αρχοντας των Δαχτυλιδιών”. Στην προσπάθειά του να βρει τον ένοχο, ο Γιόνσον θα εισχωρήσει στο συναρπαστικό κόσμο των ισλανδικών θρύλων, θα μυηθεί στα μυστικά των οπαδών της Μέσης Γης, θα επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει μια σειρά μηνυμάτων γραμμένων σε κάποια από τις γλώσσες που επινόησε ο Τόλκιν και θα έρθει σε επαφή με την αινιγματική κληρονόμο της πολύτιμης σάγκα. Ποιος κρατάει τελικά το κλειδί του μυστηρίου; Και ποιος θα έφτανε σε σημείο να διαπράξει φόνο για να αποκτήσει το πολύτιμο Δαχτυλίδι;Ο Μάικλ Ρίντπαθ γεννήθηκε στο Ντέβον το 1961 και μεγάλωσε στο Γιορκσάιρ. Σπούδασε ιστορία στο Κολέγιο Μέρτον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, απ’ όπου αποφοίτησε ως αριστούχος. Επί οχτώ χρόνια εργαζόταν ως διαπραγματευτής ομολόγων στη Σαούντι Ιντερνάσιοναλ Μπανκ του Λονδίνου. Σήμερα ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή. Το πρώτο του βιβλίο “Με ψυχρό υπολογισμό”, άρχισε να το γράφει στον ελεύθερο χρόνο του, για δική του ευχαρίστηση, χωρίς να φαντάζεται ποτέ τη μεγάλη επιτυχία που θα γνώριζε τέσσερα χρόνια αργότερα: την πρώτη κιόλας εβδομάδα της έκδοσής του ανέβηκε στη δεύτερη θέση στις λίστες των μπεστ σέλερ, ενώ έχει μεταφραστεί ήδη σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Τα επόμενα μυθιστορήματα του, “Εικονική πραγματικότητα”, “Ώρα μηδέν” και “Το παιχνίδι του χρήματος”, γνώρισαν εξίσου ενθουσιώδη υποδοχή. “Οι Κερδοσκόποι” είναι το τέταρτο βιβλίο του. Ο συγγραφέας είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Μυστηρίου, καθώς και του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων. Ζει στο Χάμστεντ Γκάρντεν του Λονδίνου με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα και τα τρία παιδιά τους.

Συγγραφέας: Ridpath Michael
Μεταφραστής: Μαντόγλου Αργυρώ
Εκδότης: Modern Times
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-494-131-3
Σελίδες: 382
Σχήμα: 23χ15
Κατηγορίες: Αγγλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Φωτιά και Πάγος

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.99 €