Πως να εισέλθω στην καρδιά;

Περιγραφή

Δεν υπάρχει ένας μοναδικός, ομοιόμορφος τρόπος προσευχής που να επιβάλλεται αυτομάτως σε όλους. Από τη στιγμή που έχουμε ελευθερία βουλήσεως, υπάρχει στην προσευχή μια ευρύτατη ελευθερία. Ως προσωπικός διάλογος με τον προσωπικό Θεό, η προσευχή παίρνει τόσες διαφορετικές μορφές, όσοι είναι και οι άνθρωποι. Ωστόσο, οι περισσότεροι ορθόδοξοι διδάσκαλοι, όταν ερωτηθούν «Πώς μπορώ να εισέλθω στην καρδιά;» θα έδιναν την ίδια απάντηση: δια της προσευχής του Ιησού… …Θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες μας λέξεις την ώρα που ξυπνάμε το πρωί και οι τελευταίες λίγο πριν αποκοιμηθούμε τη νύχτα. Μπορούμε να την έχουμε στα χείλη μας, ενώ καθαρίζουμε το δωμάτιό μας, ενώ πλένουμε τα πιάτα, την ώρα που βαδίζουμε από τόπο σε τόπο, περιμένοντας το λεωφορείο στη στάση ή ενόσω είμαστε αποκλεισμένοι από την κίνηση στους δρόμους. Είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη σε στιγμές πειρασμού, έντασης, ανησυχίας ή την ώρα ενός δυνατού σωματικού πόνου, όταν αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σύνθετες μορφές προσευχής. Στόχος της «ελεύθερης» αυτής χρήσης είναι να καταλυθεί η λανθασμένη διχοτόμηση μεταξύ «κοσμικού» και «ιερού» και να επέλθει η θεία παρουσία σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής… Όπως διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο του Θωμά, «κόψε ένα κομμάτι ξύλο στη μέση, είμαι εκεί. Σήκωσε μια πέτρα και θα με βρεις εκεί»…

Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στo Μπαθ της Αγγλίας το 1934 με το όνομα Timothy Ware. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία και την παράδοση της μυθικής θεολογίας.
Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος· τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέγεται Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Pebroke της ίδιας πόλης.
Το 1982 εκλέγεται επίσκοπος Διοκλείας από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο πρώτος Βρετανός που αναδεικνύεται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του σχίσματος!
Ο Επίσκοπος Κάλλιστος είναι συγγραφέας των βιβλίων: “The Orthodox Church” [Η Ορθόδοξη Εκκλησία] (Penguin, 1963, αναθεωρημένη έκδοση 1993), “Eustratios Argenti: A Study of the Greek Church under Turkish Rule” (1964), [Ευστράτιος Αργέντης: Μια μελέτη της Ελληνικής Εκκλησίας υπό την Τουρκική κυριαρχία,] “The Orthodox Way” [Ο Ορθόδοξος Δρόμος] (1979, αναθεωρημένη έκδοση 1995), “The Inner Kingdom” [Η εντός ημών Βασιλεία] (2000). Είναι συμμεταφραστής των δύο Ορθόδοξων Λειτουργικών Βιβλίων, “The Festal Menaion” [Το Μηναίον] (1969) και “The Lenten Triodion” [Το Τριώδιον] (1978), καθώς επίσης και της “Φιλοκαλίας” (εν εξελίξει: μέχρι τώρα τέσσερις τόμοι, 1979-95).
Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα βιβλία του “Ο ορθόδοξος δρόμος”, “Η ορθόδοξη εκκλησία”, “Η δύναμη του ονόματος”, “Η εντός ημών βασιλεία” κ.ά. Ο ίδιος ο επίσκοπος Κάλλιστος έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα “Μηναία”, το “Τριώδιο” και την “Φιλοκαλία” (από κοινού με τον μακαριστό Ph. Sherrard), ενώ είναι ένας από τους συνεκδότες του γνωστού θεολογικού περιοδικού “Sobornost”.

Συγγραφέας: Κάλλιστος Ware Επίσκοπος Διοκλείας
Μεταφραστής: Τσαλίκη – Κιοσόγλου Πολυξένη
Επιμελητής: Αργυριάδης Βασίλης
Εκδότης: Εν πλω
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-955-059-8
Σελίδες: 200
Σχήμα: 19×14
Κατηγορίες: Θεολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.00 €