Πως αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου

Περιγραφή
Κατά την προσαρμογή και στάθμιση των ερωτηματολογίων Self Perception Profiles για χρήση με έλληνες μαθητές, οφείλω να τονίσω ότι η Εύη Μακρή-Μπότσαρη έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε δύο βασικά ζητήματα, τα οποία θεωρούνται κρίσιμα στη διαδικασία στάθμισης ενός ερωτηματολογίου. Το πρώτο ζήτημα είναι η πολιτισμική καταλληλότητά του και το δεύτερο οι ψυχομετρικές του ιδιότητες, και συγκεκριμένα η αξιοπιστία και η εγκυρότητα. Η συγγραφέας αντιμετώπισε με ευαισθησία και προσοχή και τα δύο αυτά ζητήματα, και είναι αξιέπαινη για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να δημιουργήσει έγκυρα και αξιόπιστα ερωτηματολόγια, κατάλληλα για τον ελληνικό μαθητικό πληθυσμό.
Θεωρώ την επισήμανση αυτή ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δεν είναι δυνατόν να εκληφθεί ως δεδομένο ότι ένα ερωτηματολόγιο είναι κατάλληλο για χρήση σε χώρες άλλες πέραν εκείνης για την οποία κατασκευάστηκε (για παράδειγμα, τα ερωτηματολόγια Self Perception Profiles δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ασιατικές χώρες, όπως φάνηκε από τις προσπάθειες μεταφοράς τους στην Κίνα, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Κορέα).
Η τόσο προσεκτική ελληνική έκδοση των συγκεκριμένων ψυχομετρικών μέσων θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλούς τομείς: την έρευνα, την εκπαιδευτική αξιολόγηση, την κλινική διάγνωση και την αξιολόγηση παρεμβατικών προγραμμάτων.Η Εύη Μακρή-Μπότσαρη είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας με βασικές σπουδές στην Παιδαγωγική και τη Μαθηματική Επιστήμη και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία. Είναι καθηγήτρια εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ. Έχει επίσης διδάξει, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Ικάρων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας βιβλίων με αντικείμενο την έννοια του εαυτού και τη διαμόρφωση της ταυτότητας του Εγώ και έχει σταθμίσει, για χρήση με Έλληνες μαθητές, ψυχομετρικά εργαλεία για την αξιολόγηση της αυτοαντίληψης και της αυτοεκτίμησης, του θυμού, της επιθετικότητας και του εκφοβισμού. Έχει συγγράψει κεφάλαια σε βιβλία ελληνικών και διεθνών εκδοτικών οίκων και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η Εύη Μακρή-Μπότσαρη έχει διατελέσει αντι-πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μέλος των ομάδων εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους δείκτες και τα κριτήρια αναφοράς καθώς και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των επιμορφώτων.

Συγγραφέας: Μακρή – Μπότσαρη Εύη
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-02-2817-5
Σελίδες: 120
Σχήμα: 29χ21
Κατηγορίες: Παιδαγωγική ψυχολογία
Σειρές: Εκπαιδευτική Ψυχολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.07 €