Προτάσεις κριτικής οντολογίας

Περιγραφή
Ο προσδιορισμός “Κριτική οντολογία”, για τη Δυτική Φιλοσοφική Παράδοση, είναι από μόνος του μία αντίφαση: η μεσαιωνική εμπειρία ταύτισε στη συνείδηση των Δυτικών την οντολογία (το ερώτημα για την αιτία και τον σκοπό της ύπαρξης) με την παραίτηση από την κριτική σκέψη, την a priori αποδοχή αφορισμών, αξιωμάτων, δογμάτων.
Υπάρχουν περιθώρια και λαβές ή “σημεία στήριξης” για να ανατάξουμε σήμερα αυτή την παγιωμένη προκατάληψη;
Μπορούν να υπάρξουν προτάσεις ερμηνείας του “νοήματος” (αιτίας και σκοπού) της ύπαρξης, της ζωής, του κάλλους, της μοναδικότητας- ετερότητας, που να αντέχουν τον κριτικό έλεγχο όχι μόνο της ορθολογικής μεθόδου, αλλά και της εμπειρικής πιστοποίησης;
Είναι τα ερωτήματα που αντιμετωπίζονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου.Ο Χρήστος Γιανναράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόνης και της Σορβόννης (Παρίσι). Είναι καθηγητής Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Παρίσι, στη Γενεύη, στη Λωζάννη, στο Ρέθυμνο Κρήτης. Παράλληλα, με τακτική επιφυλλιδογραφία, παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα.

Συγγραφέας: Γιανναράς Χρήστος
Εκδότης: Ίκαρος
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-8399-89-0
Σελίδες: 196
Σχήμα: 25χ15
Κατηγορίες: Φιλοσοφία και θρησκεία, Φιλοσοφία, Σύγχρονη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.20 €