Προσωπικά και δημόσια

Περιγραφή
[…] Σ’ αυτό το βιβλίο η Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου μας “αποκαλύπτεται” τόσο σαν άτομο όσο και σαν ενεργή πολίτης, καθώς μας γνωρίζει τις θέσεις και τις απόψεις της για πληθώρα θεμάτων του ιστορικού, κοινωνικού και δημοσιογραφικού “γίγνεσθαι”. Η ίδια θεωρεί την “αποκάλυψη” αυτή επικίνδυνη. Για μας όμως, που διαβάσαμε ήδη πολλά απ’ αυτά τα κείμενα, τη θεωρούμε απλώς τολμηρή, ποικίλη και ενδιαφέρουσα.
Πρόκειται για κείμενα που δημοσιεύτηκαν κατά κύριο λόγο στην “Καθημερινή”, αλλά και στην “Ελευθεροτυπία”, το “Έθνος”, τον “Ελεύθερο Τύπο”, καθώς και στο ένθετο “Symbol” του “Επενδυτή” και στα περιοδικά “Αντί” και “Νέμεσις”. Ένα πολύ μεγάλο corpus επίσης των κειμένων της προέρχεται από τις ραδιοφωνικές εκπομπές στον “Σκάι”.
Το θεματολόγιό της, λόγω και της ανάγκης για ποικιλία θεμάτων που επιτάσσει η φύση του σχολίου, είναι ευρύτατο. Ο τρόπος όμως που η συγγραφέας χειρίζεται το υλικό της είναι συναρπαστικός. Τα κείμενά της έχουν αμεσότητα, εκφραστικότητα, χιούμορ, οξεία παρατηρητικότητα και… επιθετικότητα! Η συγγραφέας δεν περιγράφει απλώς. Αναλύει, διεισδύει, λοιδορεί, εκστασιάζεται, προτείνει. Μερικές φορές τα κείμενα δεν κάνουν τίποτα απ’ όλα αυτά και απλώς μας μεταδίδουν μια εικόνα, μια διάθεση, μια εντύπωση, μια ψυχολογική, αν θέλετε, αντανάκλαση. […] (από τον πρόλογο της Ντόρας Μπακογιάννη, Δημάρχου Αθηναίων)Η Φωτεινή Τομαή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham. Δημοσιεύματά της έχουν φιλοξενήσει ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά αρχαιολογικά περιοδικά. Η ίδια δημοσιεύει επίσης άρθρα της στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μέχρι το 1982, υπηρέτησε ως ακόλουθος Τύπου και Μορφωτικών Θεμάτων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Το 1984 τοποθετήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου από το 1996 διευθύνει την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου. Με επιμέλειά της έχουν κυκλοφορήσει συλλογές διπλωματικών εγγράφων, που η ίδια έχει κληθεί να παρουσιάσει σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και διεθνείς διασκέψεις με συναφές περιεχόμενο. Την πρώτη της εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα έκανε με τις νουβέλες “Η πιατέλα και άλλα εύθραυστα” (1999). Η “Οδός Παραδείσου κλειστή” (2001) ήταν το πρώτο της μυθιστόρημα. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών, της Μαριέτας και της Ελένης.

Συγγραφέας: Τομαή Φωτεινή
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-02-1925-7
Σελίδες: 311
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ελληνικά δοκίμια, Αρθρογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.75 €