Προσεγγίσεις στην "Οδύσσεια" του Ν. Καζαντζάκη

Περιγραφή
Η “Οδύσσεια” του Ν. Καζαντζάκη αποτελείται από 33333 ανομοιοκατάληκτους δεκαεφτασύλλαβους. Κεντρικός ήρωας ο Οδυσσέας, όχι όμως ο νοσταλγός αλλά ο κοσμογυριστής. Όταν επιστρέφει στην Ιθάκη σκοτώνει τους μνηστήρες, παντρεύει τον Τηλέμαχο και ξαναφεύγει. Ασφυκτιά στο στενό περιβάλλον της Ιθάκης, ούτε η οικογένεια, ούτε ο λαός του τον συγκινεί. Επισκέπτεται Σπάρτη, Κρήτη, Αίγυπτο, τόπους με πανάρχαιους παρηκμασμένους πολιτισμούς, άρα δεν έχουν πια κανένα λόγο ύπαρξης, όλα πρέπει να γκρεμιστούν και να γίνει ένας καινούριος κόσμος. Στην Αφρική αποφασίζει να χτίσει την ιδανική πολιτεία χωρίς αποτέλεσμα. Μετά γίνεται ασκητής. Τέλος έρχεται ο θάνατος. Το έπος θα κλείσει με μια σύναξη όλων των συντρόφων.
Η Καζαντζακική “Οδύσσεια” είναι ένας ογκόλιθος που βρίθει από κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, φιλοσοφικές απόψεις και πολλά στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού. Η γλώσσα πολύ πλούσια με λέξεις άφθαρτες από την καθημερινή χρήση.
Η υποδοχή της “Οδύσσειας” στην Αθήνα υπήρξε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αρνητική, σε αντίθεση με τη γνώμη του δημιουργού της. Στα κατάλοιπά του βρέθηκε ένα τετράδιο με την εξής σημείωση “ΠΑΡΕΡΓΑ” κι από κάτω αραδιασμένοι όλοι οι τίτλοι των έργων. Πιο πέρα υπάρχει η λέξη “ΕΡΓΑ” κι από κάτω ένας μόνο τίτλος: “Οδύσσεια”.

Συγγραφέας: Βέργη – Νέρη Βιργινία
Εκδότης: Δρόμων
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 960-694-243-0
Σελίδες: 92
Κατηγορίες: Νεοελληνική λογοτεχνία – Ερμηνεία και κριτική, Καζαντζάκης, Νίκος, 1883-1957

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.83 €