Προβληματισμοί για την οικονομία

Περιγραφή
Την επομένη της αποχώρησής μου από την Κεντρική Τράπεζα και ενώ είχα αποφασίσει να συνεχίσω την απασχόλησή μου, ανεξάρτητα και αυτόνομα, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, αισθάνθηκα ταυτόχρονα την ανάγκη να επιδοθώ, περιστασιακά και όχι συστηματικά, στην οικονομική αρθρογραφία.
Υποσυνείδητα, η εργασία μου αυτή υποκινήθηκε από την ανάγκη να δημοσιοποιώ τις θέσεις και την κριτική μου πάνω στο ευρύ φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών πραγμάτων του τόπου μας, αξιοποιώντας τη μεγάλη πείρα μου των σαρανταπέντε χρόνων σε όλους σχεδόν τους τομείς ευθύνης και αρμοδιότητας της κρατικής υπηρεσίας.
Αν και σε μερικές περιπτώσεις η κριτική μου υπήρξε έντονη, εντούτοις δεν αμφισβητήθηκε ούτε στην ουσία του περιεχομένου της ούτε και ως προς την αντικειμενικότητά της. Γιατί είχα και έχω πάντοτε ως ύψιστη αρχή μου ότι στα θέματα της οικονομίας δεν χωρούν υποκειμενισμοί ή προκαταλήψεις. Γιατί η οικονομία είναι υπόθεση εθνική. Και, ως τέτοια, θα πρέπει όλοι μας να την υπηρετούμε με ζήλο και ανιδιοτέλεια.
Θέλω ακόμη να διευκρινίσω ότι την απόφαση για έκδοση αυτού του βιβλίου πήρα, μετά από παραινέσεις φίλων και εκτιμητών της αρθογραφίας μου, οι οποίοι πιστεύουν ότι το περιεχόμενό της θα έπρεπε να συγκεντρωθεί σε μια αυτοτελή έκδοση. Μια έκδοση που να αποτελεί χρήσιμο βοήθημα για το σπουδαστή, το μελετητή και τον κάθε ενδιαφερόμενο για τα οικονομικοκοινωνικά πράγματα του τόπου μας, σε μιας κρίσιμης σημασίας περίοδο, η οποία καλύπτει και την τελική φάση της ευρωπαικής μας ολοκλήρωσης και τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση και κοινωνική δοκιμασία που έχει ταλανίσει την ανθρωπότητα μετά το μεγάλο κραχ του 1929.
Τα άρθρα και οι συνεργασίες μου στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Σημερινή και στα περιοδικά Ευροκέρδος και Σύγχρονη Άποψη, που έχουν καταχωρισθεί στην παρούσα έκδοση, δεν παρατίθενται με κατάταξη σύμφωνα με τη συνάφεια του περιεχομένου τους, αλλά κατά χρονολογική σειρά. Τούτο εκρίθη σκόπιμο για να μην αποκόπτεται η σύνδεση της αρθρογραφίας με την επικαιρότητα και ούτε να αποσυνδέεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη ή μελετητή από τα γεγονότα στα οποία γίνεται αναφορά.Ο Χριστόδουλος Κ. Χριστοδούλου γεννήθηκε στο Αυγόρου, της Επαρχίας Αμμοχώστου, τον Απρίλιο του 1939.
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου της Ουαλίας στο Εργατικό Δίκαιο. Είναι επίσης πτυχιούχος Νομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και Παιδαγωγικών της Παιδαγωγικής Ακαδηιιίας Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένος δικηγόρος.
Εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία και το Μάρτιο του 1985 προήχθη στη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Από τον Ιούνιο του 1989, μέχρι το Νοέμβριο του 1994, υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Το Νοέμβριο του 1994 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών και το Μάρτιο του 1999 Υπουργός Εσωτερικών. Το Μάιο του 2002 διορίστηκε Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι τις 2 Μαΐου, 2007. Από το Μάιο του 2007 είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Ως Υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Κύπρο στις Ετήσιες Διασκέψεις της Διεθνούς Τράπεζας, της οποίας υπήρξε Διοικητής στην Κύπρο, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις Ετήσιες Συναντήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας. Έλαβε επίσης μέρος σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια και διασκέψεις οικονομικού περιεχομένου. Μεγάλη ήταν η συμβολή του στην ανάπτυξη και σταθερότητα της οικονομίας της Κύπρου, καθώς και στην προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως Υπουργός Εσωτερικών ο Χριστόδουλος Κ. Χριστοπούλου, μεταξύ άλλων, αναδιοργάνωσε την Πολιτική Άμυνα, προώθησε την κατασκευή καταφυγίων, έθεσε κάτω από το συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών όλες τις υπηρεσίες κατάσβεσης πυρκαγιών, επιτάχυνε και αποκέντρωσε τις διαδικασίες έκδοσης διαβατηρίων, ταυτοτήτων, πολεοδομικών αδειών και τίτλων ιδιοκτησίας και εισήγαγε το στεγαστικό σχέδιο για τις μικρές κοινότητες.
Ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η προσφορά του στη διαμόρφωση και υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για ένταξη στη ζώνη του ευρώ, σημαντικό μέρος των προνοιών του οποίου προωθήθηκε και υλοποιήθηκε μέσω της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, της οποίας προήδρευε από της ιδρύσεώς της.
Μεταξύ των διαφόρων άλλων αξιωμάτων, από τα οποία προσέφερε τις υπηρεσίες του, περιλαμβάνονται εκείνα του Προέδρου Διοικητικών Συμβουλίων πολυαρίθμων κρατικών Οργανισμών, όπως της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Παραγωγικότητας, του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών, του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, της Επιτροπής Περιβάλλοντος και άλλων. Υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίαs (FΑΟ), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τροφίμων (WFC) και του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκπροσώπησε, επίσης, την Κύπρο σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια, διασκέψεις και σεμινάρια.
Ο Χριστόδουλος Κ. Χριστοδούλου έχει αξιόλογη συνδικαλιστική προσφορά και δράση. Έχει αναπτύξει, επίσης, πλούσια εθνική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων υπήρξε στέλεχος του Απελευθερωτικού Αγώνα του 55-59 και διετέλεσε Πολιτικός Κρατούμενος. Διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αγωνιστών Λευκωσίας, του Παγκύπριου Ενιαίου Μετώπου Αγωνιστών και της Παγκύπριας Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας.
Έχει γράφει βιβλία και πολυάριθμα άρθρα και μελέτες και έχει δώσει διαλέξεις συνδικαλιστικού, οικονομικού και νομικού περιεχομένου και γενικότερου ενδιαφέροντος. Είναι έγγαμος και έχει μια θυγατέρα και μια εγγονή.

Συγγραφέας: Χριστοδούλου Χριστόδουλος Κ.
Εκδότης: Εκδόσεις Επιφανίου
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 9963-685-53-6
Σελίδες: 539
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Οικονομία – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 20.29 €