Πομάκικα παραμύθια και παροιμίες από τη Γλαύκη Ν. Ξάνθης

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τριάντα παραμύθια από το χωριό Γλαυκή του Νομού Ξάνθης καθώς και μερικές πομάκικες παροιμίες από την ίδια περιοχή. Πρόκειται για τη συνέχιση μιας προσπάθειας που έχω ξεκινήσει εδώ και χρόνια για τη συλλογή των παλιών τραγουδιών και παραμυθιών των Πομάκων της ορεινής Θράκης.
Από μικρός μου άρεσε να ακούω παλιές ιστορίες και προσπαθούσα να τις θυμάμαι και να τις διηγούμαι και ο ίδιος. Μετά το Δημοτικό Σχο-λείο είχα μεράκι να σπουδάσω, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα από το σπίτι μου. Έτσι, αναγκαστικά έπρεπε να δουλέψω. Έγινα ναυτικός εργάτης. Όσο ταξίδευα σημείωνα ό,τι θυμόμουνα από τα λόγια των παλιών, τα παραμύθια και τα τραγούδια του χωριού μου. Μετά από τόσα χρόνια ήρθε τελικά η στιγμή για να παρουσιάσω ένα μικρό μέρος της συλλογής μου.
Τα παραμύθια του βιβλίου αυτού μου τα αφηγήθηκαν γέροντες και γερόντισσες από το χωριό μου και τα έγραψα όπως ακριβώς μου τα διηγήθηκαν. Τα παραμύθια αυτά δεν απευθύνονται μόνο σε μικρά παιδιά. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε κάθε μορφωτικό επίπεδο.
Εύχομαι οι νεώτεροι να συνεχίσουν να μαθαίνουν τα παραδοσιακά τραγούδια και παραμύθια των πατεράδων και των παππούδων τους και να μην πάψουν ποτέ να αγαπάνε τον τόπο που γεννήθηκαν.
(από τον πρόλογο του Αλή Ρόγγο)

Μεταφραστής: Ρόγγο Αλή
Επιμελητής: Ρόγγο Αλή, Κόκκας Νίκος Θ.
Εκδότης: Σταμούλης Αντ.
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-8353-55-6
Σελίδες: 204
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Παραμύθια – Συλλογές , Παροιμίες , Πομάκοι – Κοινωνική ζωή και έθιμα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.64 €