Πολιτικός λόγος και τηλεόραση

Περιγραφή
Μία εμπεριστατωμένη και ενδελεχής μελέτη της σχέσης πολιτικής και Μ.Μ.Ε., όπως αυτή διαμορφώνεται στην εποχή μας με επίκεντρο την τηλεοπτική εκφορά του γραπτού λόγου.
Η σύγχρονη πολιτική είναι κατά κύριο λόγο διαμεσολαβημένη τόσο στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί τα μηνύματά της όσο και στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνει το περιεχόμενο και τις στρατηγικές της. Η σχέση Πολιτικής και ΜΜΕ είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική. Τα σύγχρονα ΜΜΕ έρχονται να παρέμβουν τόσο στο στάδιο παραγωγής όσο και απεύθυνσης του πολιτικού λόγου. Επηρεάζουν την παραγωγή του πολιτικού λόγου, ο οποίος οφείλει να προσαρμοσθεί στις παραμέτρους που θέτουν τα μέσα για την παραγωγή του αλλά και την επικοινωνία του.
Στις σύγχρονες Κοινωνίες της πληροφορίας, τα ΜΜΕ εξελίχθηκαν από διαμεσολαβητές της πραγματικότητας σε διαπραγματευτές ή και κατασκευαστές της. Η προϊούσα τηλεοπτικοποίηση του πολιτικού λόγου και η ανάλυση των γνωρισμάτων του αναδεικνύει κρίσιμες πτυχές της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας δομώντας, παράλληλα, τον χώρο του «πολιτικού» με έναν ιδιόμορφο τρόπο.
Η μελέτη της σχέσης πολιτικού λόγου και ΜΜΕ θέτει επί τάπητος το ερώτημα σχετικά με το ρόλο της ιδεολογίας στην παραγωγή και συγκρότηση του πολιτικού λόγου. Μέσα από την επισταμένη ανάλυση των βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων της ιδεολογίας, η συγγραφέας καταδεικνύει τα σημεία σύνδεσης και διασύνδεσής της με τον πολιτικό λόγο, καθότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η παραγωγή του πολιτικού λόγου, «δεν συμβαίνει στο κενό, αλλά φέρει έντονα τη σφραγίδα της ιδεολογικής προδιάθεσης, τουτέστιν υπόκειται στη λογική εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών και εξουσιαστικών συμφερόντων.»Η Αναστασία Δεληγκιαούρη είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Επιστημονική Συνεργάτης ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Παράρτημα Καστοριάς, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας.

Συγγραφέας: Δεληγκιαούρη Αναστασία
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-458-258-5
Σελίδες: 296
Κατηγορίες: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Πολιτικές επιστήμες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.06 €