Πολιτική οικονομία και κοινωνία στη σύγχρονη Ρωσία

Περιγραφή
Η νέα κατάσταση στη Ρωσία μετά το 1991 ταυτίστηκε κυρίως με τις αναγκαίες, όπως παρουσιάστηκαν, αλλαγές στην οικονομία. Τα προγράμματα μετάβασης προς την ελεύθερη οικονομία, οι “θεραπείες σοκ”, η απελευθέρωση των τιμών, η μείωση των δημοσίων δαπανών και κυρίως αυτές του στρατού, οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, αποτέλεσαν τις πρώτες ενέργειες του νέου συστήματος οι οποίες προηγήθηκαν των πολιτικών. Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που υπαγορεύτηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ρώσους μεταρρυθμιστές της πρώτης περιόδου της προεδρίας Γέλτσιν έγιναν αμέσως ορατά. Αύξηση του πληθωρισμού η οποία εξανέμισε μισθούς και συντάξεις, κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, αποδιάρθρωση των δομών της ρωσικής κοινωνίας και κυρίως, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, εκποίηση του εθνικού πλούτου. Η τελευταία διαδικασία ανέδειξε μια νέα τάξη, τους “οιλγάρχες” τους “ΝεοΡώσους”, όπως ονομάστηκαν, οι οποίοι απέκτησαν μεγάλη δύναμη και δημιούργησαν δίκτυα διαπλοκής με την εξουσία.
Οι εκλογές του 2000 αποτέλεσαν το πρώτο μήνυμα του νέου καθεστώτος Πούτιν, ο οποίος με την επικράτησή του έλαβε την νομιμοποίηση που είχε αμφισβητηθεί με το διορισμό του από τον καταρρέοντα Γέλτσιν, νομιμοποίηση που τον ώθησε να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο.
[…]Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ασχολείται ερευνητικά με την Πολιτική, την Οικονομία και Κοινωνία στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο. Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών και έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για την συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων.
Κυριότερα έργα του είναι: “Προσαρμογή και συγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας στο ελλαδικό κράτος”, “Αγροτική Κοινωνιολογία, Γενικές αρχές Κοινωνιολογίας”, “Η αρμενική γενοκτονία και το δικαίωμα στη μνήμη”, “Aspects of Greek social life in Black Sea”, “La situation de la Minorite Grecque en Albanie. A l’egard du Droit International relatif a la protection des Minorites. Dimensions Politiques et Juridques” (σε συνεργασία με τον Στέφανο Αμπατζή), “Κοινωνία και μειονότητες στη χερσόνησο του Αίμου. Η Αλβανία και η ελληνική κοινότητα στη Χιμάρα” (σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο).

Συγγραφέας: Μαλκίδης Θεοφάνης
Εκδότης: Γόρδιος
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-7083-68-7
Σελίδες: 237
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Οικονομική πολιτική, Πολιτική – Ρωσία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.14 €