Πολεοδομία στο ελληνικό κράτος 1833-1890

Περιγραφή
Η έρευνα εστιάζει το ενδιαφέρον της στις κρατικές πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες των δημοτικών αρχών για την ανασυγκρότηση του χώρου των πόλεων, φωτίζοντας τις συμπεριφορές των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε αυτές. Καλύπτει στοιχεία που αφορούν τόσο την Παλιά Ελλάδα όσο και τις εδαφικές ενότητες που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1864 (Επτάνησα) και 1881 (Θεσσαλία και τμήμα της Ηπείρου). Η πολεοδομία και αρχιτεκτονική εντάσσονται στον γενικότερο προβληματισμό που θέτουν οι ιστορικές συνθήκες.
Η μελέτη αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας πρωτογενών πηγών και αρχείων. Περιέλαβε αναζήτηση των νομοθετημάτων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των σχετιζόμενων με το θέμα και τη συστηματική καταγραφή τους. Ερευνήθηκαν στοιχεία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σε Αρχεία Δήμων – κυρίως πρακτικά δημοτικών συμβουλίων, σε αρχεία συμβολαιογράφων και σε εφημερίδες. Παρουσιάζονται η “εκ του μηδενός” κρατική πολεοδομική πολιτική, ο ρόλος των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών και νέα στοιχεία για ορισμένες πόλεις (Αθήνα, Ερμούπολη, Μεσολόγγι, Αίγιο, Σπάρτη). Αναδεικνύονται ζητήματα εφαρμογής των πολεοδομικών ρυθμίσεων, οι διαδικασίες που προηγήθηκαν των έργων: κτήσης των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, αλλαγών των ιδιοκτησιών κ.λπ. Στο Παράρτημα παρουσιάζεται σε πίνακες η πολεοδομική νομοθεσία. Οι χάρτες δημοσιεύονται στο μεγαλύτερο μέρος τους για πρώτη φορά. Η έκδοση είναι δίγλωσση, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.Η Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1972-1977). Είναι διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2004). Έχει ασχοληθεί με ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες (μελέτες καταγραφής μνημείων και παραδοσιακών οικισμών, αναπλάσεων ιστορικών κέντρων και παραδοσιακών οικισμών, αποκαταστάσεων μνημείων) και με αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες. Εκπόνησε σημαντικό αριθμό μελετών Δημοσίου και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει πολυετή δραστηριότητα που σχετίζεται με την έρευνα της ιστορίας της πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής οικισμών του ελλαδικού χώρου. Έχει συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών. To 2006 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Τιμήθηκε με Έπαινο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών (1996).
Στο συγγραφικό της έργο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα βιβλία:
– “Η πόλη της Χίου: Κοινωνία, πολεοδομία, αρχιτεκτονική”, Χορηγοί Δήμος Χίου-Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου, Αθήνα 1994, (Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών 1996).
– “Το πνευματικό κέντρο της Χίου: Πολεοδομική και αρχιτεκτονική επισκόπηση”, Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου, Αθήνα 1996.
– “Σαντορίνη: Κοινωνία και χώρος, 15ος-20ός αιώνας”, Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια, Αθήνα 1997.
– “Το κάστρο της Χίου: Οι οχυρώσεις και η περιτειχισμένη πόλη από το μεσαίωνα στις μέρες μας”, εκδόσεις Αιγέας, Χίος 2001.
– “Πόλη Χίου 1830-1940. Πολεοδομική εξέλιξη από τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κατοχής στο ελληνικό κράτος”, Αθήνα 2004.
– “Αγρίνιο: Πολεοδομική εξέλιξη από την αναδημιουργία στην ακμή του μεσοπολέμου (1830-1940)”, Έκδοση Δήμου Αγρινίου, 2010.
– “Πολεοδομία στο ελληνικό κράτος, 1833-1890 / Urban planning in the Greek State, 1833-1890”, έκδoση Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, Αγρίνιο 2012.

Συγγραφέας: Μονιούδη – Γαβαλά Δώρα
Εκδότης: Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-93-4009-1
Σελίδες: 238
Σχήμα: 22χ24
Κατηγορίες: Πολεοδομία – Ελλάς, Πολεοδομία – Αθήνα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 26.70 €