Πολεμώντας τον επόμενο πόλεμο

Περιγραφή

Οι επιλογές της χώρας είναι κρίσιμες και προπαντός δεν είναι εύκολες. Για αυτό τα κηρύγματα ευκολίας των ημερών κάνουν κακό στην χώρα. Τα δεινά της εποχής μας δεν χρειάζονται παραμορφωτικούς καθρέφτες. Ο λαός μας δεν μπορεί να γίνεται συνεχώς αντικείμενο εκμετάλλευσης και καπηλείας από κείνους που επιδίδονται στην επιτηδευμένη επεξεργασία της πληροφόρησης και από άλλους που επιδίδονται σε λαϊκιστικές θωπείες. Αυτό το πληρώνουμε ήδη ακριβά. Η επικράτηση του φόβου για το αύριο υποσκάπτει την αυτοπεποίθηση της νέας γενιάς, η οποία νιώθει ότι ο κίνδυνος μια νέας πολιτικής αστάθειας, τα επόμενα τρία χρόνια, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της. Μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η Εθνική Συνεννόηση όλων των πολιτικών, οικονομικών, πνευματικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας, όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές κοινωνίες. Η εθνική συνεννόηση να μην γίνει από ανάγκη πάνω στα συντρίμμια που θα προκαλέσει μια νέα εθνική ασυνεννοησία. Η χώρα θα περάσει δύσκολα χρόνια. Για να αντέξει, θα απαιτηθεί να υιοθετηθούν από την ελληνική κοινωνία μεγάλες πειθαρχίες για να ξαναστήσει μια ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία και να αναζωογονήσει τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς, στη βάση του αναγκαίου ορθολογισμού αλλά και ενός νέου ουμανισμού, που πρέπει να ξαναδιαπεράσει το κοινό ευρωπαϊκό όραμα για να παραμείνει όρθιο. Σήμερα, οι περισσότερες προσεγγίσεις για το σύγχρονο δράμα που βιώνει η κοινωνία γίνονται από την σίγουρη πλευρά του παρόντος. Γνωρίζοντας τι συνέβη μετά το 2010, ο καθένας εύκολα αποφαίνεται για το τι έπρεπε να είχε γίνει για να αποφευχθεί το δράμα. Αυτό ισχύει ακόμη και γι’ αυτούς που με τη δημαγωγία τους δημιουργούσαν κλίμα που ευνοούσε τις ολέθριες αλλά ευχάριστες επιλογές, ενώ σήμερα εκφέρουν καταγγελτικό λόγο και ζητούν ευθύνες. Στόχος όμως είναι να αναδειχτούν οι άλλες, οι πιο επώδυνες επιλογές, αυτές που προτείνονταν τότε που έπρεπε, αλλά διασύρθηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό του λαϊκισμού. Αυτό ίσως βοηθήσει τον καθένα μας να συνειδητοποιήσει σε ποια πλευρά της ιστορίας ήταν τοποθετημένος όταν κυοφορούνταν η καταστροφή τότε – όχι σήμερα.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1934, απεφοίτησε του Ζωγραφείου Γυμνασίου, συνέχισε στην Ανωτάτη Εμπορική και το 1955 αμέσως μετά τα Σεπτεμβριανά, ανέλαβε τη Διεύθυνση Συντάξεως της ημερήσιας πολιτικής εφημερίδας “Εμπρός”, διαδεχθείς τον αείμνηστο Βασίλη Βενέτη.
Ενωρίτερα, στα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας, κείμενά του είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα “Το Βήμα” του Γρηγορίου Κόκκινου, στον “Κεραυνό” του Μάρκου Κωνσταντόπουλου και σε διάφορες περιοδικές εκδόσεις.
Στη δίκη της Πλάτης των Μπαγιάρ και Μεντερές, καθ’ υπόδειξη του Προέδρου Σαλίμ Μπασόλ, είχε μεταφράσει ενώπιον του ακροατηρίου, την κατάθεση του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρα, σε σχέση με τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου ύστερα από αμφισβήτηση της μετάφρασης του νομικού συμβούλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Καλούδη Λάσκαρη.
Στο “Εμπρός” έμεινε ως τα τέλη του 1964, οπότε ρίζωσε στην Αθήνα όπου και ίδρυσε με τον στενό του συνεργάτη από την Κωνσταντινούπολη Ιορδάνη Ορφανίδη, την εκδοτική εταιρεία “Επτάλοφος”, συνεργαζόμενος παράλληλα με την εφημερίδα “Ημέρα” του συγκροτήματος των Α/φών Αθανασιάδη, το “Έθνος”, τον “Εθνικό Κήρυκα” και επί σειράν ετών με το περιοδικό “Πολιτική Εποπτεία” όπου διακρίθηκε με το βραβείο Αμπντή Ιπεκτσή, για άρθρο του σχετικό με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.
Ο δεσμός του με το γέροντα Μεθόδιο, χρονολογείται από τα τέλη του 1988 όταν τον επεσκέφθη εδώ στην Αθήνα, πάλι για μία συνέντευξη που είχε δημοσιευθεί στην “Πολιτική Εποπτεία” αναφορικά με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απομάκρυνσή του από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων.

Συγγραφέας: Παπαδόπουλος Αλέκος
Επιμελητής: Δημητρίου Αντώνης
Εκδότης: Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-780-057-2
Σελίδες: 244
Σχήμα: 24×16
Κατηγορίες: Πολιτική ιδεολογία, Πολιτική – Ελλάς – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.79 €