Ποικίλα νεοελληνικά

Περιγραφή
Η σειρά προσεγμένων επανεκδόσεων μελετών μου από τη “Στιγμή” του Αιμίλιου Καλιακάτσου, στους τόμους “Μινωικά και ελληνικά”, “Δημώδη βυζαντινά”, “Κρητικά φιλολογικά” και “Ποικίλα ελληνικά”, συνεχίζεται τώρα με τα “Ποικίλα νεοελληνικά”. Οι εργασίες αναφέρονται σε θέματα των μεσαιωνικών και νέων ελληνικών, από τον Διγενή Ακρίτη ως τις μέρες μας. Από αυτές, η εκτενής μελέτη γύρω από το Κάστρο-Ηράκλειο και τη ζωή του στον 16ο-17ο αιώνα, που παρουσιάζεται εδώ βελτιωμένη και επαυξημένη, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1965 στα “Κρητικά Χρονικά”. Το άρθρο “Γύρω από το βυζαντινό ηρωικό ποίημα Βασίλειος Διγενής Ακρίτης”, με το οποίο ανοίγει ο τόμος, είναι νέα αδημοσίευτη εργασία. Οι υπόλοιπες μελέτες είναι δημοσιευμένες στην περίοδο 1986- 2011.
Ένα από τα κυριότερα θέματα του τόμου είναι η Κρητική Λογοτεχνία και η εποχή της, που αναλύονται σε βάθος σε τρεις μελέτες. Αυτές καλύπτουν την εξέλιξη και την πρόσληψη της Κρητικής Λογοτεχνίας κατά τη Βενετοκρατία, τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων του Κάστρου-Ηρακλείου στην ίδια περίοδο, και τέλος έναν απολογισμό ερευνών γύρω από το αριστούργημα της λογοτεχνίας αυτής, τον “Ερωτόκριτο”.
Εκτενέστατη στον παρόντα τόμο είναι και η αναφορά στον Διονύσιο Σολωμό. Παρουσιάζονται συνολικά πέντε μελέτες πάνω σε διάφορες πτυχές της ποιητικής και της πρόσληψής του, από τους Φαναριώτες και τους δημοτικιστές ως την εποχή μας. Η πρώτη είναι προλογισμένη από τον λαμπρό ερευνητή Αλέξη Πολίτη με το άρθρο του “Ξαναδιαβάζοντας τον ‘Πόρφυρα’ του Σολωμού”. Στο “Δημοτικιστές και Σολωμός” αναλύεται η συμβολή του ποιητή στη διαμόρφωση της νεοελληνικής γραφομένης, ενώ σε άλλο άρθρο εξετάζονται πρόσφατα δημοσιεύματα σολωμικών μελετητών. Έκπληξη προκαλεί η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα εμμονή ορισμένων κριτικών σε ξεπερασμένες θέσεις και απόψεις, που έχουν καταρριφθεί τόσο από παλαιότερους ερευνητές όσο και στη δική μου έκδοση Σολωμού, “Ποιήματα και πεζά” (“Στιγμή”, Αθήνα 1994). […]
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Περιέχονται τα κείμενα:
Πρόλογος
Γύρω από το βυζαντινό ηρωικό ποίημα “Βασίλειος Διγενής Ακρίτης”
Η Κρητική Λογοτεχνία κατά τη Βενετοκρατία
– Η πρώιμη φάση
– Η περίοδος της ωριμότητας
Το Κάστρο – Ηράκλειο και η ζωή του στον 16ο – 17ο αιώνα
– Η μορφή της πόλης
– Κοινωνικές τάξεις και οικονομική ζωή
– Η καθημερινή ζωή
– Η πνευματική ζωή
– Η θρησκευτική ζωή
– Σεισμοί, σιτοδείες, αρρώστιες
– Κυριότερα βοηθήματα
Ο Ερωτόκριτος και η ποιητική του (απολογισμός ερευνών και προοπτικές)
Αθήνα, Φαναριώτες, Επτάνησος
Πρόσφατα δημοσιεύματα για τον Διονύσιο Σολωμό
Δημοτικιστές και Σολωμός
Σολωμικές ειδήσεις
Συμπληρωματικά στον Σολωμό
Ο ερωτικός Παπαδιαμάντης
“Θυμούμαι τον Νίκο Καζαντζάκη”
Νεοελληνική λογοτεχνία και πανεπιστήμιο
Προβλήματα της σημερινής ελληνικής γλώσσας
Κρήτη και παγκοσμιοποίηση
Συνέντευξη για την ελληνική λογοτεχνία με τον Π. Γεωργουδή
Γύρω από το κρασί μαλβαζία
Πρώτες δημοσιεύσεις
Ευρετήριο
Βιβλία του Στυλιανού ΑλεξίουΟ Στυλιανός Αλεξίου (1921-2013) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, γιος του του ποιητή Λευτέρη Αλεξίου, εγγονός του λογίου και εκδότη Στυλιανού Αλεξίου και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Το 1946 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ 1951-52 παρακολούθησε με υποτροφία μεταπτυχιακά μαθήματα στην Ecole Normale Surerieure, στο Παρίσι. Το 1959 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 παρακολούθησε μαθήματα στη Χαϊδελβέργη, με υποτροφία του Ιδρύματος Humboldt. Υπήρξε διακεκριμένος αρχαιολόγος, φιλόλογος και μελετητής τόσο της κλασικής, όσο και της βυζαντινής και της νεότερης ελληνικής γραμματείας και ομότιμος καθηγητής υστεροβυζαντινής, δημώδους και κρητικής λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου δίδαξε από το 1977 έως το 1991. Προηγουμένως είχε διατελέσει μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το 1947, όταν διορίστηκε αρχικά στη Ρόδο, έως το 1977, όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει τα διδακτικά του καθήκοντα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ως αρχαιολόγος διετέλεσε Έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Κρήτης (1961-1962), Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (1962-1977). Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Ινστιτούτου και επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων Padova και Κύπρου. Στο πλαίσιο των ανασκαφών του, ανακάλυψε τους υστερομινωικούς τάφους του Λιμένος Κνωσού και τους πρωτομινωικούς θολωτούς τάφους της Λεβήνος (Λέντα). Στο μουσείο Ηρακλείου δημιούργησε μια νέα πτέρυγα και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη. Επίσης, ίδρυσε τα αρχαιολογικά μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου. Δημοσίευσε πολλές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Πραγματοποίησε φιλολογικές μελέτες και εκδόσεις έργων (“Έρωτόκριτος”, “Απόκοπος”, “Βοσκοπούλα”, “Διγενής Ακρίτας”, “Σολωμός”), καθώς και μελέτες σχετικές με την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης στο ΙΕ΄ – ΙΖ΄ αι. Άλλες εργασίες του αφορούν σε θέματα ιστορικής γλωσσολογίας και σε ετυμολογήσεις λέξεων του κρητικού ιδιώματος και των νέων ελληνικών. Το 1993 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, και το 2003 με τον Χρυσού Σταυρό του Τάγματος της Τιμής. Ήταν επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τελευταία του εργασία ήταν η φιλολογική έκδοση του “Κρητικού” του Διονυσίου Σολωμού από τις εκδόσεις Κίχλη (Νοέμβριος 2013). Έφυγε από τη ζωή ακμαίος, πνευματικά, στο Ηράκλειο, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, σε ηλικία 92 ετών.

Συγγραφέας: Αλεξίου Στυλιανός 1921-2013
Επιμελητής: Καλιακάτσος Αιμίλιος
Εκδότης: Στιγμή
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-269-254-5
Σελίδες: 192
Σχήμα: 25χ18
Κατηγορίες: Νεοελληνική λογοτεχνία – Ερμηνεία και κριτική, Βυζαντινή γραμματεία – Ιστορία και κριτική, Κρητική λογοτεχνία – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.19 €