Περί επιμέλειας ψυχής

Περιγραφή
“Αν ο μοντέρνος άνθρωπος έχει κάνει σημαία του το κυνήγι φευγαλέων εμπειριών, η μετάνοια για τον χριστιανό είναι η ολωσδιόλου καινούργια και ανεπανάληπτη εμπειρία που πραγματικά μπορεί να συγκλονίσει τον άνθρωπο. Αλλά και αν η ανία μιας -μετά το κυνήγι διάφορων εμπειριών- φιλήσυχης ύπαρξης κουράζει υπαρξιακά, η μετάνοια μπορεί να ταρακουνήσει τον άνθρωπο και να τον αναζωογονήσει κυριολεκτικά.
Ο μετανιωμένος ανακαλύπτει ότι γίνεται καινούργιος άνθρωπος όχι διότι βρίσκει έναν κυριολεκτικά άλλον εαυτό, αλλά διότι απελευθερώνεται από ό,τι τον δέσμευε να ανακαλύψει τον ενδόμυχο αληθινό του εαυτό. Κι αν ο ψυχαναλυόμενος μπορεί όντως να ανακαλύψει τις όποιες επιθυμίες του και να τις αποδεχτεί, εν ανάγκη παρακάμπτοντας τη συνείδησή του που τον αποτρέπει από την αμαρτωλή απόλαυση, ο μετανιωμένος, με τη συνείδησή του να τον αποτρέπει από την αμαρτία, ανακαλύπτει σιγά-σιγά ότι οι επιθυμίες του ταυτίζονται με το θέλημα του Θεού. Έτσι η ζωή του γίνεται απείρως αφθονότερη.”
(Από το επίμετρο του Γ. Μπάρλα)Άγιος Νεκτάριος (εορτή: 9 Νοεμβρίου). Μητροπολίτης Πενταπόλεως, ο Αιγίνης ο Θαυματουργός, κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς του Δήμου και της Βασιλικής (1846-8 Νοεμβρίου 1920), Θεολόγος και κληρικός γεννηθείς εις Σηλυβρίαν Θράκης. Διετέλεσε διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής επί δεκαετίαν (1894-1904). Ανεκηρύχθη Άγιος από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον το 1961.

Συγγραφέας: Νεκτάριος Κεφαλάς Άγιος Μητροπολίτης Πενταπόλεως
Μεταφραστής: Χατζή Ευανθία
Επιμελητής: Μπάρλας Γεώργιος
Εκδότης: Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-495-137-8
Σελίδες: 174
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Μετάνοια
Σειρές: Κείμενα Αυτογνωσίας

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.16 €