Πατρινό σαν σήμερα

Περιγραφή
Πρόκειται για μία καταγραφή γεγονότων που συνέβησαν στην Πάτρα, επηρέασαν την ιστορία της ή είχαν πρωταγωνιστές πατρινούς, τα οποία παρουσιάζονται με τη μορφή λευκώματος και με ημερολογιακή κατάταξη από την πρώτη ως την τελευταία μέρα του έτους (από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).
Στην ουσία το βιβλίο περιέχει υλικό που απαντάει στη λογική της γνωστής δημοσιογραφικής στήλης “Σαν σήμερα…”, με γεγονότα, σημαντικά ή όχι και τόσο, που όλα τους έχουν ως σημείο αναφοράς την Πάτρα τους και αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων: πολιτική, οικονομία, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνία. Καταγράφεται μια ιδιαίτερα εκτεταμένη χρονική περίοδος, από το 323 μ.Χ. μέχρι σήμερα, με έμφαση στους τελευταίους δύο αιώνες.
Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν της πόλης, καθώς και από σύντομα κείμενα που έχουν γράψει για την Πάτρα επιφανείς πατρινοί και μη. Κωστής Παλαμάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Παυσανίας, Γουστάβος Φλομπέρ είναι μερικοί από τους κειμενογράφους, κείμενα των οποίων έχει σταχυολογήσει ο Πέτρος Ψωμάς στο βιβλίο του.
Γεγονότα του παρελθόντος της Πάτρας περιλαμβάνει αυτό το βιβλίο. Λίγα από τα πάμπολλα που συναποτελούν την ιστορία της. Εδώ είναι καταγεγραμμένα, όχι με χρονολογική, μα με αυστηρά ημερολογιακή σειρά.
Μια διαφορετική γραφή της ιστορίας μας είναι το “Πατρινό Σαν Σήμερα”. Στις σελίδες του θα βρείτε όλων των κατηγοριών τα γεγονότα. Πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά, αθλητικά. Θα βρείτε ανάμικτα τα σημαντικά και τα ασήμαντα, τα παλιά και τα καινούργια, τα μεγάλα και τα μικρά. Και όλα καταγεγραμμένα με σημερινή ματιά, του 2010, με την ασφάλεια που παρέχει αυτή η χρονική απόσταση.
Από τη φύση του ετούτο το βιβλίο έχει ελάχιστες αναφορές σε γεγονότα που συνέβησαν σε εποχές παλιές, που η ημερολογιακή αναφορά τους απουσιάζει, είτε γιατί δεν υπήρχε ακριβής ημερομηνία όταν συνέβαιναν, είτε γιατί απλώς δεν καταγράφηκε ή δε βρέθηκε. Έγινε όμως κατορθωτό να συμπεριληφθούν τουλάχιστον σ’ αυτό το ημερολόγιο γεγονότα που αφορούν όλη την περίοδο των τελευταίων διακοσίων σαράντα ετών (από το 1770 μέχρι και το 2010).
Μοιραία δε χωρέσανε όλα στις σελίδες που ακολουθούν. Ούτε όλοι. Οι Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι που γέννησε αυτός ο τόπος φρόντισα κι έχουν άπαντες τις αναφορές τους. Κάποιοι Δήμαρχοι, Υπουργοί και Βουλευτές, όμως, είναι πιθανό να αδικήθηκαν. Το ίδιο ελλιπείς είναι και οι αναφορές σε ανθρώπους του εμπορίου, της οικονομίας, των επιστημών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνίας Κάποιοι βρήκαν τη θέση τους σε κάποιο απ’ τα καταγεγραμμένα συμβάντα, άλλοι πάλι όχι. Ούτε σκοπιμότητα να καταλογίσετε στον συγγραφέα γι’ αυτό, ούτε δόλο. Τον αυτονόητο υποκειμενισμό στην αξιολόγηση των γεγονότων θα χαρώ να αποδεχτείτε ως μόνη εξήγηση. Ειλικρινέστατες ήσαν οι προθέσεις για ίσες αποστάσεις, μόνο που η ιδιαιτερότητα του πονήματος είναι από μόνη της παιχνιδιάρικη και σ’ ένα παιχνίδι, όσο να ‘ναι, υπάρχουν ενίοτε και οι χαμένοι.
Κερδισμένοι μπορούν να νιώθουν, απ’ την άλλη, τόσοι και τόσοι ανώνυμοι πατρινοί που χώρεσαν στα ανθολογούμενα γεγονότα. Άλλοι σαν μέλη ομίλων, συλλόγων και εταιριών που αναφέρονται. Άλλοι γιατί έλαβαν μέρος, μέσα σε σύνολο ή πλήθος ή ομάδα ανθρώπων, σε ιστορικά συμβάντα. Άλλοι γιατί απλώς έτυχε να τραβήξουν την προσοχή μου κατά το ξεφύλλισμα εφημερίδων εποχής. Φρονώ πως κι απ’ τα μικρά και τα αθέατα αντλούνται συμπεράσματα για τις εποχές και για τις πόλεις. Γι’ αυτό συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση και κάποια μικρά αλλά ωραία. Θα σκοντάψετε πάνω τους και νομίζω θα τα χαρείτε.
Πρωταρχικός στόχος ήταν η εξάντληση της τοπικής βιβλιογραφίας, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών και η προσπάθεια αποφυγής σημαντικών λαθών και παραλείψεων. Η ύπαρξη συγκεκριμένης ημερολογιακής αναφοράς για κάθε γεγονός ήταν ο κύριος αυτονόητος περιορισμός. Κι έμειναν πολλά σημαντικά εκτός, μόνο και μόνο γιατί δε γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που συνέβησαν. Έπρεπε όμως το “σαν σήμερα” να έχει έννοια για όλα.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Ο Πέτρος Ψωμάς γεννήθηκε το 1970 και ζει στην Πάτρα. Ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση και το μάρκετινγκ. Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Πληροφορική (“Α.Σ.Ο.Ε..Ε.”), Μάρκετινγκ και Επικοινωνία (“Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών”), και Δημοσιογραφία (“Ηρόδοτος”) και από το 2008 είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του “Πανεπιστήμιου Αιγαίου” (Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων).
Είναι ιδρυτικό μέλος της δημοτικής κίνησης “Τώρα για την Πάτρα”, ιδρυτικό μέλος του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας “Ρεφενέ”, εκ των εταίρων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “Πλήρωμα 94”, Αντιπρόεδρος του “Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών” και, από τον Ιανουάριο του 2011, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή κειμένων για τις ομαδικές εκδόσεις: “40 Χρόνια κρυμμένος θησαυρός” (εκδόσεις Fresh Communications, Πάτρα 2006), “Τετράδια Ζεύξης” (εκδόσεις Το δόντι, 2009) και “Νότια Πελοπόννησος 1935-1950” (εκδόσεις Αλφειός – Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας, Καλαμάτα 2009). Έχει αρθρογραφήσει σε πλήθος εντύπων. Τελευταία στο περιοδικό “Υποβρύχιο” και στην εφημερίδα “Σύμβουλος Επιχειρήσεων”.

Συγγραφέας: Ψωμάς Πέτρος
Εκδότης: Σύμβουλος
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN:
Σελίδες: 198
Σχήμα: 23χ23
Κατηγορίες: Πάτρα – Ιστορία, Πάτρα – Φωτογραφικά λευκώματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.80 €