Πανεπιστημιακό άσυλο

Περιγραφή
Τα τελευταία έτη, έντονα συζητείται στην Ελλάδα – άλλοτε εν ψυχρώ και άλλοτε εν θερμώ – το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Σήμερα, διανύοντας την τρίτη δεκαετία από τη θέσπιση του, το Πανεπιστημιακό Άσυλο συνιστά αμφιλεγόμενο θεσμό και πολυδιάστατο νομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι δυνατό να επιλυθεί με μονοδιάστατες λύσεις. Το παρόν βιβλίο προσεγγίζει το ζήτημα του Πανεπιστημιακού Ασύλου από ιστορική, συνταγματική, πολιτική, δικαιοκρατική, εγκληματολογική, ακόμα και θρησκευτική άποψη, εμπλουτίζοντας το με συνεντεύξεις, ερευνητικά στοιχεία και δημοσιογραφικές αναφορές.
Βασικός στόχος της μελέτης είναι να διερευνήσει την ιστορικότητα και τον συμβολισμό αλλά, κυρίως τον κοινωνικο-πολιτικό αντίκτυπο και τις προεκτάσεις, τις σχέσεις μεταξύ της εφαρμογής του νόμου περί του Πανεπιστημιακού Ασύλου και της εν γένει κοινωνικής εξέλιξης.
Οι θεμελιώδεις υποθέσεις που επιχειρεί να επαληθεύσει το εν λόγω πόνημα, μέσα από ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες, είναι, εάν και πώς επακριβώς ο νόμος περί του Πανεπιστημιακού Ασύλου, ο οποίος συναντάται μόνο στην Ελλάδα και δεν επιτρέπεται στην Αστυνομία να εισέλθει στους πανεπιστημιακούς χώρους, αποτελεί την γενεσιουργό αιτία πρόκλησης φαινομένων εγκληματικότητας εντός των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Κατά μιαν δεύτερη προοπτική θεώρησης του ζητήματος, η μελέτη διερευνά εάν πράγματι απαιτείται τροποποίηση ή κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου ως μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Προς τούτο παρουσιάζονται οι θέσεις των ακαδημαϊκών, των δικαστικών αρχών, των εκπροσώπων της αστυνομίας, του νομικού κλάδου, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των δημοσιογράφων, αλλά και των φοιτητικών παρατάξεων, των πολιτικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους.
Το βιβλίο είναι μια πρωτότυπη και άρτια επιστημονική εργασία, που φιλοδοξεί να καταστεί σημαντικό βοήθημα και “κοινός τόπος αναφοράς” όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, των επιστημόνων, των πολιτικών καθώς και των υπευθύνων παραγόντων που ασχολούνται με το κρίσιμο αυτό ζήτημα, ειδικότερα σήμερα που είναι σε εξέλιξη ο δημόσιος και κοινωνικός διάλογος για την Παιδεία. Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης γεννήθηκε το 1970 στην Κομοτηνή. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μετά την αποφοίτηση του και την άσκησή του ως ασκούμενος δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Hull, ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια για το εγκληματολογικό κέντρο που διαθέτει, όπου και απέκτησε Master’s στην Εγκληματολογία.
Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτορας στην Εγκληματολογία με θέμα διατριβής: “The Political and Cultural Dymanics of University Asylum Law in Greece”. Παράλληλα, παρακολούθησε ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου, σχετικά με τις μεθόδους κοινωνικής έρευνας και μεταπτυχιακής διδασκαλίας και απέκτησε μεταπτυχιακό πτυχίο “Postgraduate Certificate in Research Training”. Το ίδιο χρονικό διάστημα δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα του πανεπιστημίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε σε πανεπιστήμια της Ελλάδας για την εγκληματικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο από το διαδίκτυο και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι δικηγόρος Εφετείου Θράκης. Διδάσκει εγκληματολογία ως Ειδικός Επιστήμων στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στην Αστυνομική Ακαδημία.

Συγγραφέας: Μπαμπασίδης Κυριάκος
Εκδότης: Κατσαρός Βασ. Ν.
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-89116-0-5
Σελίδες: 503
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πανεπιστήμια – Ελλάς, Πανεπιστήμια – Δίκαιο και νομοθεσία
Σειρές: Δημοσιεύματα Digesta

Τιμή σε ιστοσελίδες: 40.82 €