Ο ωκεανός στο τέλος του δρόμου

Περιγραφή
Σάσεξ, Αγγλία. Ένας μεσήλικας επιστρέφει για μία κηδεία στο μέρος όπου ζούσε όταν ήταν παιδί. Παρόλο που το παλιό του σπίτι δεν υπάρχει πια, κάτι τον οδηγεί στο αγρόκτημα στο τέλος του δρόμου, όπου, όταν ήταν επτά ετών, συνάντησε ένα πολύ παράξενο κορίτσι, τη Λέτι Χέμπστοκ, τη μητέρα και τη γιαγιά της. Έχει χρόνια να σκεφτεί τη Λέτι, αλλά, καθώς κάθεται στη λιμνούλα (μια λιμνούλα που εκείνη έλεγε πως ήταν ωκεανός) πίσω απ’ την ετοιμόρροπη αγροικία, κατακλύζεται από ξεχασμένες αναμνήσεις. Και το παρελθόν παραείναι παράξενο, τρομακτικό και επικίνδυνο για να έχει συμβεί σε οποιονδήποτε, πόσο μάλλον σ’ ένα αγοράκι.
Σαράντα χρόνια νωρίτερα, ένας άντρας αυτοκτόνησε μέσα σ’ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο σ’ αυτό το αγρόκτημα στο τέλος του δρόμου. Σαν το φυτίλι σ’ ένα πυροτέχνημα, ο θάνατος του πυροδότησε μια βόμβα, που η έκρηξη της έφερε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Το κακό άρχισε να τριγυρνάει ελεύθερο, πράγμα τρομακτικό και εντελώς ακατανόητο για ένα μικρό αγόρι. Και η Λέτι -μαγική, καθησυχαστική, σοφή για την ηλικία της- υποσχέθηκε να τον προστατέψει, με οποιοδήποτε κόστος.
Ένα πρωτοποριακό έργο από έναν μετρ του είδους του, “Ο ωκεανός στο τέλος τον δρόμου” ξεδιπλώνεται με σπάνια ευαισθησία προς ό,τι μας κάνει ανθρώπινους, και φανερώνει τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες να αποκαλύπτουν το κακό γύρω μας και εντός μας και να μας προστατεύουν απ’ αυτό. Είναι ένας συνταρακτικός, τρομακτικός και ελεγειακός μύθος, λεπτοκαμωμένος όσο τα φτερά μιας πεταλούδας και απειλητικός όσο ένα μαχαίρι σ’ ένα σκοτεινό στενό.O Neil Gaiman γεννήθηκε το 1960 στο Πόρτσεστερ της Αγγλίας και τώρα μένει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένας από τους σημαντικότερους μυθοπλάστες της εποχής μας. Το σημαντικότερο έργο θεωρούνται οι 10 τόμοι (75 τεύχη) του κόμικ “The Sandman”, που έχει αποσπάσει πολλά μεγάλα βραβεία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γερμανία κ.ά. Κεντρικός ήρωας του “Τhe Sandman” είναι ο Μορφέας, ο αινιγματικός άρχοντας του κόσμου των ονείρων. Τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι το “Neverwhere”, που μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη, το “Stardust”, που απέσπασε το βραβείο για το Καλύτερο Μυθιστόρημα Φαντασίας του 1999, και βέβαια το “American Gods”, το μοναδικό βιβλίο στην ιστορία της λογοτεχνίας του φανταστικού που έχει αποσπάσει τα βραβεία Nebula, Hugo, Bram Stoker και Locus, και ήταν υποψήφιο για το World Fantasy Award. Πολλά από τα διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογή “Smoke and Mirrors: Short stories and illusions”. Έχει ακριβώς τρία παιδιά και περίπου εφτά γάτες.

Συγγραφέας: Gaiman Neil 1960-
Μεταφραστής: Έξαρχου Μαρία
Εκδότης: Σελήνη
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 618-5049-10-4
Σελίδες: 221
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αγγλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Φανταστική λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.97 €