Ο Χάιντεγκερ και το ερώτημα του χρόνου

Περιγραφή
Η μελέτη αυτή παρουσιάζει με τρόπο διαυγή και περιεκτικό τα βασικά μοτίβα της ερμηνευτικής φαινομενολογίας του σύγχρονου Γερμανού φιλοσόφου Μάρτιν Χάιντεγκερ όπως αυτά θεματοποιούνται στο έργο του “Είναι και Χρόνος”, ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά κείμενα του εικοστού αιώνα.
Η Γαλλίδα φαινομενολόγος Φρανσουάζ Νταστύρ παρουσιάζει κριτικά τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν το Γερμανό φιλόσοφο: Πώς η δυτική φιλοσοφική παράδοση κατανοεί το Είναι των όντων καθώς και τη σχέση Είναι και χρόνου; Ποιος ο τρόπος με τον οποίο η σύγχρονη φαινομενολογία, και συγκεκριμένα ο Χάιντεγκερ του “Είναι και Χρόνος”, “αποδομεί” την οντολογική παράδοση σε μια απόπειρα προσδιορισμού του χρονικού νοήματος του Είναι; Ποια η εσώτερη σχέση χρόνου και γλώσσας; Πώς η χρονικότητα προσδιορίζει το μοναδικό γεγονός του θανάτου, την ίδια τη θνητότητα του ανθρώπου;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που επεξεργάζεται η Νταστύρ με καθοδηγητικό μίτο το “Είναι και Χρόνος”. Την ανάλυσή της συνοδεύει μια συνοπτική αναφορά στο μεταγενέστερο στοχασμό του Γερμανού φιλοσόφου, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ενότητας του έργου του.Η Φρανσουάζ Νταστύρ είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Universite de Nice Sophia-Antipolis. Τα φιλοσοφικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται στην ιστορία της γερμανικής φιλοσοφίας καθώς και στη σύγχρονη φιλοσοφία με έμφαση στη φαινομενολογία. Το πολυσχιδές έργο της περιλαμβάνει εκτενή βιβλιογραφία και αρθρογραφία, καθώς και μεταφράσεις στοχαστών της νεωτερικότητας (Νίτσε, Χούσσερλ, Χάιντεγκερ, Φινκ, Βιττγκενστάιν) στα γαλλικά.

Συγγραφέας: Dastur Françoise
Μεταφραστής: Πάγκαλος Μιχάλης
Επιμελητής: Μαγγίνη Γκόλφω
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-16-2893-2
Σελίδες: 227
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Φαινομενολογία, Φιλοσοφία, Σύγχρονη
Σειρές: Φιλοσοφία: Αναγνώσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.09 €