Ο πόλεμος των Μπους

Περιγραφή
Ο Eric Laurent επανεξετάζει τον ιρακινό φάκελο από την εποχή του πολέμου Ιράκ-Ιράν επί προεδρίας Ρέιγκαν. Καταπιάνεται με την ιστορία της οικογένειας Μπους, της “ήρεμης δυναστείας”, και αποκαλύπτει τα διασταυρούμενα συμφέροντά τους με την οικογένεια Λάντεν.
Περιγράφει την τριακονταετή παρουσία των γερακιών στα κυβερνητικά κλιμάκια και καταγγέλλει την ωμά εκβιαστική εξωτερική πολιτική τους, την μόνιμη ανάγκη και τακτική των ΗΠΑ να κατασκευάζουν εχθρούς και να διατυμπανίζουν με τη χρήση βίας την αναπόφευκτη υπεροχή τους. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι συνομιλίες που έγιναν στο εσωτερικό των ΗΠΑ και ο διπλωματικός μαραθώνιος των Μπους και Σαντάμ με Ευρώπη, ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας και Αραβικό κόσμο.
Ο ειδικευμένος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, συγγραφέας των βιβλίων “Ο πόλεμος στον Κόλπο”, “Η καταιγίδα της ερήμου”, θέτει το πιο απλό ερώτημα που τα χείλη της πολιτικής δεν τόλμησαν να εκφράσουν: Αν ο πόλεμος ήταν η ρεαλιστική υλοποίηση της ακλόνητης απόφασης της κυβέρνησης Μπους να πατάξει τη διεθνή τρομοκρατία και να τιμωρήσει τους ενόχους της 11ης Σεπτεμβρίου, γιατί δεν επιτέθηκε στην Σαουδική Αραβία;
Η ανάλυση που καταδεικνύει την πολυπλοκότητα και συνενοχή που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Σαουδικής Αραβίας.Ο Ερίκ Λοράν (Eric Laurent) γεννήθηκε το 1947 και σπούδασε νομικά και επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. Εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο Radio France, ειδικευμένος στην εξωτερική πολιτική, και κάλυψε πολλά κύρια θέματα της εκάστοτε επικαιρότητας, όπως τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, την επιβολή της σοβιετικής κατοχής στο Αφγανιστάν το 1979, την εισβολή των Ισραηλινών στον Λίβανο το 1982 κ. ά. παρόμοια. Στη διετία 1979-1980 διετέλεσε συνεργάτης και σύμβουλος του Ζαν Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ, ιδρυτή του περιοδικού “L’Express”.
Το 1984, ύστερα από εκτεταμένες έρευνες στο Κέντρο Διεθνών Σπουδών Γούντροου Γουίλσον, στην Ουάσιγκτον, δημοσίευσε το σχετιζόμενο με την επανάσταση της πληροφορικής έργο του “La puce et les Geants”. Το 1985 εργάστηκε στο περιοδικό “Figaro Magazine” δημοσιεύοντας αποκλειστικές συνεντεύξεις με τον Καντάφι, τον Σαντάμ Χρυσεΐν, τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ, τον Τζιοβάνι Ανιέλι, τον Ρόναλντ Ρέιγκαν κ.ά. παγκοσμίως γνωστές προσωπικότητες. Το ίδιο έτος δημοσιεύτηκε το έργο “La corde pour les pendre”, στο οποίο αποκάλυπτε τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών παγκοσμίου εμβέλειας, όπως του Αρμάν Χάμερ, φίλου του Λένιν και άλλων Σοβιετικών ηγετών, αλλά ταυτόχρονα εμπίστου ανθρώπου άκρως συντηρητικών προέδρων των ΗΠΑ. Εκτός των προαναφερθέντων, ο Ερίκ Λοράν είναι συγγραφέας και αρκετών άλλων βιβλίων.

Συγγραφέας: Laurent Eric
Μεταφραστής: Στάικου Αγάθη
Εκδότης: Γραφές
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-8281-17-2
Σελίδες: 246
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Αμερική – Διπλωματικές σχέσεις, Πολιτική – Αμερική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.31 €