Ο πρόλογος της Αχρίδος

Περιγραφή
Το πνευματικό ημερολόγιο που έχετε στα χέρια σας μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή σας. Είναι η ζωντανή μαρτυρία της απέραντης αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους. Ο “Πρόλογος” μιλά για το Λόγο της Ζωής μέσα από συγκλονιστικά νοήματα και βήματα ζωής ανθρώπων ξεχωριστών, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι βάδισαν στη γη ως επίγειοι άγγελοι.
Ο ίδιος ο συγγραφέας ξεκίνησε από τα Βαλκάνια και η λάμψη του πνεύματός του έφθασε ως την Αμερική. Κατάλαβε όσο ελάχιστοι την καρδιά των προβλημάτων που απασχολούν το σύγχρονο Δυτικό άνθρωπο και μας αποκαλύπτει τον ορθό δρόμο για την υπέρβασή τους.
Ο “Πρόλογος” είναι ένα αποκαλυπτικό πνευματικό ταξίδι. Αφηγείται κάθε ημέρα αληθινά παραδείγματα μιας διαφορετικής, ανατρεπτικής, ασκητικής ζωής. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε και διαβάζεται μέχρι σήμερα από πολλούς διαφορετικούς αναγνώστες σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Εμπλουτισμένος με τη διάκριση, την περισυλλογή, τους ύμνους και τις ομιλίες του συγγραφέα, φωτίζει, νοηματοδοτεί και ομορφαίνει την κάθε ημέρα της ζωής μας.Ο Νικόλαος Βελιμίροβιτς (1881-1956) υπήρξε Επίσκοπος της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας και θεολόγος με οικουμενικό κύρος και ακτινοβολία. Γεννήθηκε στο μικρό χωριό Λέλιτς της δυτικής Σερβίας στις 23 Δεκεμβρίου του 1880 (με το παλαιό ημερολόγιο -Ιανουάριο του 1881 με το καινούργιο). Παρακολούθησε το Ορθόδοξο Σεμινάριο του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι απ’ όπου και αποφοίτησε το 1902. Κατά το 28ο έτος της ηλικίας του αναγορεύθηκε διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης. Το 1909 αναγορεύθηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε μοναχός. Το 1919 εξελέγη επίσκοπος Ζίτσας και το 1920 μετετέθη στην επισκοπή της Αχρίδας, όπου διακόνησε μέχρι το 1934 που επέστρεψε στη Ζίτσα. Το 1941 οι Γερμανοί εισέβαλαν στο μοναστήρι της Ζίτσα, συνέλαβαν τον Επίσκοπο Νικόλαο και τον περιόρισαν έγκλειστο στο μοναστήρι της Λιουμποστίνια. Αργότερα, τον μετέφεραν στο μοναστήρι Βοϊλόβιτσα, όπου κρατούνταν και ο Πατριάρχης Γαβριήλ Ντόζιτς, και στη συνέχεια τον έστειλαν μαζί με τον Πατριάρχη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου όπου υπέστη κακουχίες και βασανιστήρια. Μετά τον πόλεμο δεν επέστρεψε στην ήδη κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία και κατέφυγε στις Η.Π.Α., όπου δίδαξε σε διάφορες Ορθόδοξες Χριστιανικές Πανεπιστημιακές Σχολές και Σεμινάρια. Πέθανε τον Μάρτιο του 1956. Τα λείψανά του από την Αμερική μεταφέρθηκαν στο Λέλιτς στη Σερβία το 1991. Το Μάιο του 2003, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας τον διεκηρυξε Άγιο και τον ενέταξε στο Αγιολόγιό της στις 18 Μαρτίου (Κοίμηση) και στις 3 Μαΐου (Μεταφορά λειψάνων).

Συγγραφέας: Nikolaj Velimirovic Sveti 1881-1956
Μεταφραστής: Λιαναντωνάκη Χαρά
Εικονογράφος: Δουληγέρη – Παπαθέου Χριστίνα
Εκδότης: Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-495-174-2
Σελίδες: 323
Τόμος: 7
Σχήμα: 20χ15
Κατηγορίες: Αποφθέγματα, Άγιοι, Ύμνοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.27 €