Ο Παράκελσος και η ουσία της διδασκαλίας του

Περιγραφή
Η προσωπικότητα του Παράκελσου ανέτρεψε και στην συνέχεια διαμόρφωσε τον επιστημονικό τρόπο του σκέπτεσθαι τον Μεσαίωνα. Υπήρξε πανεπιστήμων και θεμελιωτής της ομοιοπαθητικής. Η προσφορά του ήταν τέτοια ώστε το 1993 όλα τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα αυτά της Ελβετίας γιόρτασαν τα 500 χρόνια από τον θάνατό του. Ο Φραντς Χάρτμανν δίνει στοιχεία για την ζωή και την διδασκαλία του με έναν εξαιρετικά κατανοητό τρόπο, έτσι ώστε ο μεγάλος Παράκελσος να μπορέσει να γίνει αντιληπτός από τον μέσο αναγνώστη. Μετά τα βιογραφικά στοιχεία δίδονται επιγραμματικά και τα 106 γραπτά έργα που διασώθηκαν, και ακολουθεί η ερμηνεία της ορολογίας του Παράκελσου. Στην συνέχεια ο Χάρτμανν συμπτύσσει και συστηματοποιεί την διδασκαλία με τα ακόλουθα κεφάλαια: Κοσμολογία, Ανθρωπολογία, Πνευματολογία, Μαγεία, Ιατρική, Αλχημεία, Φιλοσοφία και Θεοσοφία.O Franz Hartmann γεννήθηκε στην Βαυαρία το 1838, το δε 1865 μετανάστευσε στην Αμερική όπου και άσκησε το επάγγελμα του ιατρού. Επισκέφθηκε πολλές περιοχές της Αμερικής και μελέτησε τα θρησκευτικά πιστεύω πολλών φυλών των Ινδιάνων. Επέδειξε έντονο ενδιαφέρον για τον πνευματισμό και ήταν δραστήριο μέλος των πνευματιστικών κύκλων της Νέας Ορλεάνης. Το 1882 έγινε μέλος της Θεοσοφικής Εταιρίας και το 1883 πήγε στο αρχηγείο της Θεοσοφικής Εταιρίας στο Άντυαρ των Ινδιών, όπου, κατόπιν προσκλήσεως του συνταγματάρχη Όλκοτ έμεινε μέχρι το 1885 ως μέλος του αρχηγείου της Θεοσοφικής Εταιρίας. Επειδή δεν συμφωνούσε με τις διάφορες ίντριγκες που επικρατούσαν εκεί, το 1885 επέστρεψε στην Βαυαρία όπου μαζί με τον Κάρλ Κέλνερ ανέπτυξε μια νέα θεραπεία για την φυματίωση, αργότερα δε ίδρυσε σανατόριο στο Σάλτσμπουργκ. Στους θεοσοφικούς κύκλους της Αυστρίας συνάντησε έναν γέρο υφαντή, που το όνομα του παραμένει άγνωστο, και ο οποίος λέγεται ότι ήταν Ροδόσταυρος μύστης, αμέσως δε έγινε μαθητής του. Το 1898 ίδρυσε στην Λειψία την Θεοσοφική Εταιρία της Γερμανίας.
Αργότερα, το 1902, έλαβε εξουσιοδότηση από τον Τζών Γιάρκερ να δημιουργήσει ένα Κυρίαρχο Θυσιαστήριο των Τεκτονικών Τύπων Μέμφις και Μισραήμ στην Γερμανία, καθώς και μία Μεγάλη Ανατολή για τον Σκωτικό Τύπο του Συμβουλίου του Σερνώ. Στην προσπάθεια του αυτή είχε συνεργάτη τον Τέοντορ Ρέους. Το 1906 ο Ρέους έθεσε αυτές τις δύο Τεκτονικές οργανώσεις κάτω από την αιγίδα του Ο.Τ.Ο. που είχε ιδρύσει ο Κέλνερ, ο δε Hartmann έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Μεγάλου Διδασκάλου του Κυριάρχου Θυσιαστηρίου.
‘Ηταν μέλος της Societas Rosicruciana in Anglia (SRIA). Υπήρξε υποστηρικτής της Guido von List Gesellschaft που προωθούσε τον Αρμανισμό, ένα σύστημα γνωστικισμού και παγανισμού, που στηριζόταν στις θεωρίες των Αρμάνεν, των διαδόχων του βασιλέα Ηλίου, ενός σώματος ιερέων-βασιλέων του αρχαίου γερμανικού έθνους.
Υπήρξε επίσης, ενεργό μέλος του Μαρτινιστικού Τάγματος.
Πέθανε στις 7 Αυγούστου του 1912 στην Γερμανία.

Συγγραφέας: Hartmann Franz
Μεταφραστής: Μπούρα Ευαγγελία
Εκδότης: Τετρακτύς
Έτος έκδοσης: 1992
ISBN: 960-8141-02-8
Σελίδες: 272
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αλχημεία, Αποκρυφισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.63 €