Ο κρατήρας του γέλιου μου

Περιγραφή
Με ψυχογεωγραφικό πλαίσιο κυρίως την παλιά πόλη της Λευκωσίας, ο Κώστας Ρεούσης, μετέρχεται σωματικά τις έννοιες του υπό και του υπέρ ως πρώτα συνθετικά λέξεων που ελαύνουν της πραγματικότητας, εκβιάζοντας μία πρωτόγνωρη αναπνοή γραφής. Ο ποιητής Μιχάλης Παπαδόπουλος έχει αναφέρει σχετικά: “Το βάναυσο ξύσιμο όλων των σοβάδων της γλωσσικής ευπρέπειας -η αγριότητα μιας ευγένειας που δεν έχει όνομα ή τόπο σ’ αυτό τον κόσμο”, ενώ ο φιλόλογος Γιώργος Μύαρης τον προσδιορίζει ως: “Αβόλευτη παρουσία σε πληθυσμούς βολεμένους στη λησμοσύνη”. Στο βιβλίο “Ο κρατήρας του γέλιου μου”, εντρυφώντας ακραιφνώς στο πεζό ποίημα, εμφανίζει έναν αμιγή κυπριακό υπερρεαλισμό ή υπερπραγματικό ρεουσισμό, όπως επανειλημμένα έχει ζωντανά δείξει.
“λευκωσία αμετάφραστη δίοδος”
η αιώρηση μιας αργοπορημένης γυναίκας φιλοξενεί το όνειρο του Κλαρκ Κεντ κεντώντας
σπειροειδώς το βιασμένο φουστάνι η ταραντούλα της ατελεύτητης ανοχής ζέβρες
κυκλοφορούν τον ύπνο τ’ αγοριού πασχίζει να κοιμηθεί προσδοκώντας ρινόκερους η
Αφρική μίας στιγματισμένης κορυφογραμμής ένα δολοφονημένο γαλάζιο επιτρέπει το όραμα βυθίζοντας τις μηχανές του Ιουλίου Βερν το χέρι του νότου
Ο Κώστας Ρεούσης (Παπαθανασίου) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Κατάγεται από το τουρκοκρατούμενο χωριό Τύμβου. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς ποτέ να αποκτήσει πτυχίο. Είναι μεταφραστής και επιμελητής-διορθωτής κειμένων. Συνηθίζει να φωτοτυπώνει τις εργασίες του και να τις κυκλοφορεί ελεύθερα. Από το 2001 ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.
Ποιήματά του έχει μεταφράσει στην ισπανική γλώσσα ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Mario Dominguez Parra και στην ιταλική ο νεοελληνιστής Crescenzio Sangiglio.

Συγγραφέας: Ρεούσης Κώστας
Εκδότης: Φαρφουλάς
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-98578-8-4
Σελίδες: 80
Σχήμα: 17χ12
Κατηγορίες: Νεοελληνική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.41 €