Ο Κάρολος Κουν και το Θέατρο Τέχνης

Περιγραφή
“Αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Θέατρο Τέχνης από την ανάγκη της δημιουργίας ενός θεάτρου συνόλου. Μια ομάδα που θα ‘χε μάθει να σκέφτεται και να εργάζεται με ψυχική και οργανική ενότητα. Μια ομάδα ειδικά εκπαιδευμένη κι υποταγμένη σε μια νέα διδασκαλία θεατρικής έκφρασης που θα διαμορφωνόταν μέσα στο χρόνο για να εξυπηρετήσει, όσο γίνεται καλύτερα, έργα θεατρικά, αποκαλυπτικά και για τους ερμηνευτές και για το κοινό. Η δημιουργία ενός θεάτρου έξω από το εμπορικό κύκλωμα, ενός θεάτρου αδέσμευτου από επιχειρηματία, απαλλαγμένο από βεντετισμούς, ανένδοτο σε καλλιτεχνικούς συμβιβασμούς.” Κάρολος Κουν
Το κείμενο αυτού του βιβλίου μού παραδόθηκε από τον επιστήθιο φίλο μου, καθηγητή της Γαλλικής και Συγκριτικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, Roger Celestin τον Ιούνιο του 2000, επτά χρόνια μετά τον αδόκητο θάνατο του συγγραφέα σε ηλικία σαράντα τριών ετών. Αποτέλεσε διδακτορική διατριβή η οποία υποβλήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και απέσπασε τιμητική διάκριση.
Με δεδομένη την απήχηση που έχουν και στο ευρύ κοινό οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, ακόμη και χωρίς την καταλυτική παρουσία του Ιδρυτή του και με αφορμή τη διπλή επέτειο (70 χρόνια από την ίδρυση και 10 από τον θάνατο του Κουν) που γιορτάστηκε πρόσφατα, σκεφτήκαμε ότι δεν θα ήταν άνευ νοήματος η έκδοση αυτού του χρονικού το οποίο συνοψίζει την εβδομηντάχρονη πορεία ενός θεατρικού οργανισμού που έδρασε έξω από τα καθιερωμένα της εμπορικής θεατρικής πραγματικότητας στον τόπο μας.
Το χρονικό δεν απευθύνεται στους μυημένους θεατές αλλά σε όλους εκείνους που παρακολούθησαν τις ιστορικές, πλέον, εμπνευσμένες σκηνοθετικές δημιουργίες του Δασκάλου.
Το ΕΛΙΑ ανέλαβε προθύμως το εγχείρημα κα υποστήριξε την έκδοση κατά πάσαν έννοια, ενώ από το πλούσιο φωτογραφικό του αρχείο επελέγη το εικαστικό υλικό που κοσμεί το ανά χείρας βιβλίο.
[…]
Μαρία Καϊρη
(από το σημείωμα της επιμελήτριας)Ο Μάικλ Μαγιάρ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1952 από Έλληνες γονείς. Μετά την Αίγυπτο η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρέμεινε σε άμεση επικοινωνία με τα θεατρικά δρώμενα στον τόπο μας τον οποίο θεωρούσε πάντοτε αγαπημένη πατρίδα. Σπούδασε ιστορία και υποκριτική στο Hunter College στη Νέα Υόρκη και εκπόνησε αξιόλογη διπλωματική εργασία στις θεατρικές σπουδές ως μεταπτυχιακός σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των σπουδών λάβαινε μέρος ως ηθοποιός σε παραστάσεις τόσο στο Παρίσι όσο και στη Νέα Υόρκη. Η διδακτορική του διατριβή “Ο Κάρολος Κουν και το Θέατρο Τέχνης” που υποστηρίχθηκε επιτυχώς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της σύντομης επιστημονικής του καριέρας. Απεβίωσε το 1993 στη Νεά Υόρκη.

Συγγραφέας: Μαγιάρ Μάικλ
Μεταφραστής: Καΐρη Έρεικα
Επιμελητής: Καΐρη Μαρία Μ.
Εκδότης: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-201-170-Χ
Σελίδες: 198
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Θέατρο – Ιστορία, Σκηνοθέτες (θέατρο)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.15 €