Ο θρίαμβος της θρησκείας και Λόγος προς τους καθολικούς

Περιγραφή
“Είμαι ένα παπαδοπαίδι”, έλεγε ο Λακάν. Εκπαιδευμένος από τους αδελφούς του Τάγματος της Μαρίας, ήταν ένα παιδί θεοσεβούμενο και απέκτησε μια γνώση σημαντική, εσωτερική, των δοκιμασιών και των τεχνασμάτων της χριστιανικής πνευματικότητας. Ήξερε επίσης να μιλάει θαυμάσια στους καθολικούς και να τους εξοικειώνει με την ψυχανάλυση. Το Τάγμα των Ιησουιτών στοιχημάτιζε στη Σχολή του.
Ο Φρόυντ, αντλώντας την αισιοδοξία του από τον Διαφωτισμό, πίστευε ότι η θρησκεία δεν ήταν παρά αυταπάτη που η πρόοδος του επιστημονικού πνεύματος θα διέλυε στο μέλλον. Ο Λακάν δεν το πίστευε καθόλου. Αντίθετα θεωρούσε ότι η αληθινή θρησκεία, η ρωμαιοκαθολική, θα ξεγελούσε τελικά τους πάντες πλασάροντας νόημα με τη σέσουλα στο πραγματικό που η επιστήμη θα καθιστούσε όλο και πιο επίμονο, πιο ανυπόφορο.
Ζακ-Αλέν Μιλέρ
Οι δύο ενότητες αυτού του βιβλίου ανήκουν στο προφορικό έργο του Λακάν (ανέκδοτο ως σήμερα) και αποτελούν μέρος της συλλογής “Παράδοξα του Λακάν”, τίτλο που επέλεξε ο Ζακ-Αλέν Μιλέρ.
Ο “Λόγος προς τους καθολικούς” περιλαμβάνει δύο διαλέξεις που εκφωνήθηκαν στις 9 και 10 Μαρτίου του 1960 στις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση της Πανεπιστημιακής Σχολής Σαιν-Λουί και αναγγέλθηκαν σαν “δημόσια μαθήματα”.
Ο “Θρίαμβος της θρησκείας” προέρχεται από μια “συνέντευξη τύπου” που έλαβε χώρα στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου 1974 στο Γαλλικό Ινστιτούτο με την ευκαιρία ενός συνεδρίου. Ο Λακάν δέχτηκε ερωτήσεις από Ιταλούς δημοσιογράφους.
Το πρώτο βιβλίο της συλλογής που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι “Η διδασκαλία μου” ενώ ετοιμάζονται: “O ατομικός μύθος του νευρωτικού” και το “Μιλάω στους τοίχους”.
Τα “Παράδοξα” ανήκουν στη σειρά των εκδόσεων Εκκρεμές “Λακανικός προσανατολισμός”.
Στην σειρά αυτή κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία:
– “Λειτουργία και πεδίο της ομιλίας και της γλώσσας στην ψυχανάλυση”, του Ζακ Λακάν
– “Ο Λακάν και η ψυχανάλυση”, του Ζακ-Αλέν Μιλέρ
– “Θεωρία της ψυχαναλυτικής θεραπείας”, του Ζακ-Αλέν Μιλέρ
Ετοιμάζονται
– Το όγδοο σεμινάριο του Ζακ Λακάν
-Ο αυτιστικός και η φωνή του, Jean-Claude Maleval
– Η Άλλη πρακτική κλινική – Η ψυχανάλυση και το νοσηλευτικό ίδρυμα, του Alfredo Zenoni

Συγγραφέας: Lacan Jacques 1901-1981
Μεταφραστής: Λινάρδου – Blanchet Νάσια, Κατσογιάννη Νατάσα, Σαμαρτζή Κυριακή
Επιμελητής: Miller Jacques – Alain
Εκδότης: Εκκρεμές
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-7651-88-Χ
Σελίδες: 124
Κατηγορίες: Ψυχανάλυση και θρησκεία
Σειρές: Λακανικός Προσανατολισμός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.17 €