Ο θείος Καρνίκ

Περιγραφή
Ο Αντάν Οζέρ έγραψε διηγήματα για τους Αρμένιους της Πόλης, με τον τίτλο “Ο θείος Καρνίκ”. Το μετέφρασε στα ελληνικά ο Γιώργος Μπόζης, που τον γνώριζε και προσωπικά.
Ο Αντάν (Αντρανίκ) Οζέρ γεννήθηκε και έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Στα πεζογραφήματά του επικεντρώνεται συνήθως στους μικροαστούς Αρμένηδες της Κωνσταντινούπολης, καταγράφοντας μεθοδικά τις αντιδράσεις τους σε απλά, συνηθισμένα επεισόδια της καθημερινότητας, αποφεύγοντας τις απευθείας περιγραφές των χαρακτήρων. Τα διηγήματά του συνθέτουν ένα λεπτοδουλεμένο ψηφιδωτό της μεταπολεμικής Αρμένικης κοινότητας της Πόλης.
Η τεχνική του, με τις ανατροπές της πλοκής που καθορίζονται από συμπτωματικά περιστατικά με ειρωνική κατάληξη, θυμίζει τον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα Ο. Χένρι.Ο Αντάν (Αντρανίκ) Οζέρ (1927-1994), ένας από τους πλέον αξιόλογους Αρμένιους λογοτέχνες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, γεννήθηκε και έζησε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε στη σχολή του μεγάλου δασκάλου της αρμενικής γλώσσας Μανασέ Σουλτανιάν, τελείωσε την Ανωτάτη Εμπορική και ασχολήθηκε με το εμπόριο οικοδομικών υλικών. Από τη δεκαετία του ’40 μέχρι τον θάνατό του δημοσίευσε ποιήματα και πεζά σε όλα σχεδόν τα αρμενικά περιοδικά και τις εφημερίδες της γενέτειράς του. Από το έργο του ξεχωρίζουν τα βιβλία: “Αυτά, λοιπόν” (Αχά Αϊσμπές, ποίηση, 1953), “Μοναξιά” (Αρατσνουτγιούν, ποίηση, 1984), “Μυστικές Αλήθειες” (Ντζαντζούκ Ιραγκανουτγιουνέρ, διηγήματα, 1984), “Και…” (Γιεβ, διηγήματα, 1990).

Συγγραφέας: Οζέρ Αντάν
Μεταφραστής: Μπόζης Γιώργος 1939-2006
Εκδότης: Εκδόσεις Τσουκάτου
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 960-7922-81-6
Σελίδες: 120
Σχήμα: 21χ12

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.54 €