Ο δρόμος μου περνούσε από τα σχολεία

Περιγραφή
Τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1995. Ολόκληρη η ζωή της συγγραφέως, τριάντα τρία χρόνια Φιλόλογος Καθηγήτρια στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση: Μέτσοβο – Άγναντα – Τσεπέλοβο – Αμφίκλεια – Άγιος Γεώργιος Τυμφρηστού – Ελάτεια Φθιώτιδας – Μετεκπαίδευση – Αγία Παρασκευή (Αθήνα) – Δυτική Γερμανία. Η ζωή της στην επαρχία, τα σύγχρονα ιστορικά γεγονότα, η μουσική της εποχής -με κυρίαρχη μορφή τον Μίκη Θεοδωράκη- τα βιβλία που διάβαζε και τα έδινε και στους μαθητές της… “Παρελαύνουν” οι άνθρωποι του χωριού, οι Καθηγητές, οι μαθητές -όλοι με τα πραγματικά τους ονόματα- ο κινηματογράφος, η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, η δικτατορία (1967-1974), η Κύπρος (1974), η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η ζωή στην Αθήνα. Επίσης, τα προβλήματα των μαθητών μπροστά στα άχαρα μαθήματα (μέχρι το 1975), ο αγώνας της να βρει τρόπους -και τους έβρισκε- για να γίνει η πλήξη των παιδιών (και η δική της, φυσικά) λιγότερη…
Γενικά, το δύσκολο έργο Καθηγητών και μαθητών, τα στραβά και τα ανάποδα της Μέσης Εκπαίδευσης, οι εορτασμοί και οι εκδρομές των μαθητών, τα ταξίδια της σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική.
Όλα τα Σχολικά Έτη -το καθένα με το δικό του “χρώμα”- καταγράφονται με τη σειρά, μεθοδικά, ολοζώντανα, παραστατικά, απλά, κατανοητά, όλα στα μέτρα του ανθρώπου, τίποτε υπερβολικό, τίποτε ψεύτικο… Με αισιοδοξία για τη ζωή, με βαθειά αγάπη για τα παιδιά, για το Πνεύμα, την Τέχνη, τη Φύση, για τα ταξίδια και την Πατρίδα μας…
Η γλώσσα, φιλολογική δημοτική, ξεχωρίζει για τη λιτότητα και τον πλούτο της συγχρόνως. Η έκφραση κυλάει σαν ποταμάκι του βουνού, και σαν λουλούδια ξεφυτρώνουν συχνά-πυκνά μπροστά σου κομμάτια από τα αγαπημένα τραγούδια όλης αυτής της εποχής (1958-1991).
Πρόκειται για ένα βιβλίο γοητευτικό -και βαθιά διδακτικό- το οποίο, κοιτάζοντας όλο το φάσμα της ζωής με “έδρα” τα Σχολεία, καλύπτει μια χρονική περίοδο (1958-1991) στην οποία έλαβαν χώρα οι “φοβερότερες” αλλαγές μέσα στην ανθρώπινη Ιστορία.Η Αγγελική Ζολώτα είναι καθηγήτρια φιλόλογος.

Συγγραφέας: Ζολώτα – Κούσουλα Αγγελική
Εκδότης: Καλλιγράφος
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-9568-40-8
Σελίδες: 532
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες, Εκπαιδευτικοί

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.50 €