Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του

Περιγραφή
Τα μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό και γνώρισαν πρωτοφανή κυκλοφοριακή επιτυχία επί είκοσι έξι χρόνια -όσο εκείνος βρισκόταν στη ζωή. Εφημερίδες και περιοδικά, εν πολλοίς, στήριξαν την κυκλοφορία τους, δημοσιεύοντας σε συνέχειες τα αναγνώσματά του, ενώ τα βιβλία του σημείωναν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι και μετά το θάνατό του, το 1979, μέχρι σήμερα, ο Μαρής διαβάζεται ακόμα. Το κοινό όχι μόνο δεν τον ξέχασε, αλλά εξακολουθεί ν’ αναζητά με πάθος τα παλιά έργα του. Η πρωτοβουλία των Εκδόσεων Άγρα να εκδώσουν μυθιστορήματα του “πατέρα” του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος που δεν είχαν κυκλοφορήσει σε βιβλία, είχε μεγάλη απήχηση. Ο Μαρής, λοιπόν, εξακολουθεί στις μέρες μας να γοητεύει.
Όλοι γνωρίζουν τα μυθιστορήματα και διηγήματα του δημιουργού του θρυλικού αστυνόμου Μπέκα. Ελάχιστοι όμως ζουν από εκείνους που γνώρισαν από κοντά τον συγγραφέα. Ποιος ήταν, αλήθεια, ο Γιάννης Τσιριμώκος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα; Πως ήταν ως άνθρωπος, ποια ήταν η δράση του; Στο βιβλίο αποκαλύπτονται και σκιαγραφούνται πολλές άγνωστες πλευρές της ζωής του: Τα μποέμ φοιτητικά χρόνια στην προπολεμική Θεσσαλονίκη και η πρώτη πολιτικοποίηση κατά τη μεταξική δικτατορία, τα χρόνια της Αντίστασης στο βουνό ως επικεφαλής της οργάνωσης ΕΛΔ του Ηλία Τσιριμώκου, η σύμπραξη και η φιλία με τον Αλέξανδρο Σβώλο, η υπόθεση της δίκης της εφημερίδας Μάχη όπου ο Μαρής ήταν αρχισυντάκτης -η οποία το 1949-1950 αποκάλυψε σε συνέχειες την τερατωδία της Μακρονήσου-, η φιλία με τον Κώστα Βάρναλη με τον οποίο δούλευαν μαζί στον Προοδευτικό Φιλελεύθερο, η εποχή των συναντήσεων καλλιτεχνών, διανοουμένων, πολιτικών και δημοσιογράφων στου Λουμίδη στα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια, το πέρασμά του στις εφημερίδες και στα περιοδικά του Νάσου Μπότση.
Και βέβαια η στιγμή της συγγραφής του “Εγκλήματος στο Κολωνάκι” το 1953, του πρώτου ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος που τοποθετούνταν στην καρδιά της Αθήνας με αυθεντικούς Έλληνες ήρωες και ό,τι ακολούθησε: η μεγάλη παραγωγή μυθιστορημάτων, οι ταινίες που γυρίστηκαν από τα βιβλία του, οι τηλεοπτικές παραγωγές κλπ.
Την έκδοση συνοδεύουν σπάνιες άγνωστες φωτογραφίες του Γιάννη Μαρή.
Ο Γιώργος Λεονταρίτης είχε την τύχη όχι μόνο να δουλέψει κοντά στον Γιάννη Μαρή, αλλά και να συνδεθεί στενά μαζί του, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, μέχρι το θάνατο του δημοφιλούς συγγραφέα. Μαθητής και φίλος του, με τη στενή φιλία που μπορεί να ενώσει δυο ανθρώπους, έστω και διαφορετικής ηλικίας, έχει πολλά να θυμηθεί από μια γοητευτική συνοδοιπορία κοντά στον “δάσκαλό” του στη δημοσιογραφία.Ο Γεώργιος Α. Λεονταρίτης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα (μικρασιατικής καταγωγής) και από πολύ νέος ασχολήθηκε με όλα τα είδη της δημοσιογραφίας σε διάφορες εφημερίδες. Από το 1965 ρεπόρτερ, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης, έγραψε παράλληλα ιστορικά αναγνώσματα, πολλά από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες σε εφημερίδες και άλλα κυκλοφόρησαν σε βιβλία. Επί σειρά ετών ο Γ. Α. Λεονταρίτης διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), μέλος του Πνευματικού Ιδρύματος “Παναγιώτης Κανελλόπουλος” και έχει τιμηθεί με το βραβείο του Δημοσιογραφικού ιδρύματος Αθαν. Μπότση και από την Ένωση Σμυρναίων για τη συμβολή του στην έρευνα γύρω από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Συγγραφέας: Λεονταρίτης Γεώργιος Α.
Εκδότης: Άγρα
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-505-058-7
Σελίδες: 142
Σχήμα: 21χ13
Κατηγορίες: Λογοτέχνες, Έλληνες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.35 €