Ο αρχαιολόγος και το μυστήριο της Νεφερτίτης

Περιγραφή
Κάποιο τυχαίο συμβάν στην Αίγυπτο φέρνει κοντά έναν διάσημο αρχαιολόγο και τον Γάλλο πιλότο μικρού αεροσκάφους, οι οποίοι συνταξιδεύουν από το Καρνάκ και τις Θήβες προς το Κάιρο. Πετώντας πάνω από την αρχαία Ηλιούπολη κι ενώ ανιχνεύουν από ψηλά τα εδάφη που την περιβάλλουν, το μικρό αεροσκάφος πέφτει, οι ίδιοι σώζονται και εντελώς συμπτωματικά ανακαλύπτουν κάποιο μυστηριώδες και ασύλητο ιερό της εποχής του Αχενάτον και της Νεφερτίτης.
Ο πεπειραμένος αρχαιολόγος εξετάζει τον χώρο λεπτομερώς και βήμα προς βήμα ιχνηλατεί ανέγγιχτα από τον χρόνο σημάδια, τα οποία ερμηνεύει ένα προς ένα, με τη βοήθεια του πιλότου. Έτσι, αποκαλύπτεται βαθμιαία μια συνωμοσία πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, καθώς και οι επίβουλοι διοργανωτές της, που ως στόχο είχαν την πανέμορφη βασίλισσα του Αχενάτον.
Aιγυπτιολογία, λατρείες, τελετές και μυστικά χιλιάδων χρόνων, στο μυθιστόρημα ενός μεγάλου και χαρισματικού συγγραφέα, που βρέθηκε τυχαία στο αρχείο του και πρωτοεκδόθηκε περίπου έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό του.Ο Πιέρ Μπουλ (Pierre Boulle) γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1912 στην Αβινιόν. Γεωπόνος και τεχνικός στο επάγγελμα, κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου υπηρέτησε στη Σαϊγκόν (τη σημερινή Χο Τσι Μινχ), το Ανάμ και το Λάος. Τον Απρίλιο του 1941 αποστρατεύθηκε και επανήλθε στη Μαλαισία. Ο Ιούλιος του ίδιου έτους τον βρήκε στη Σιγκαπούρη, όπου έγινε μέλος της Αντίστασης, προσχωρώντας στους Ελεύθερους Γάλλους (Force Francaises Libres). Τον Αύγουστο, αφού η Ινδοκίνα τίθεται υπό τον στρατάρχη Πεταίν που συνεργάζεται ανοιχτά με τους Γερμανούς, κατατάσσεται σε μια μονάδα του Αγγλικού στρατού, τη Force 16, που ειδικεύεται στην κατασκοπεία και τις δολιοφθορές. Σ’ αυτήν μαθαίνει να ανατινάζει γέφυρες, πείρα που την αξιοποιεί, όταν γράφει το μυθιστόρημα του «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι», που του προσπόρισε το 1952 το Βραβείο Σεντ Μπεβ και τον έκανε διάσημο, όταν ο Ντέιβιντ Λιν γύρισε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, η οποία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και βραβεύτηκε με επτά Όσκαρ. Το 1957 ο Μπουλ έγραψε και εξέδωσε τον «Πλανήτη των Πιθήκων» (“La planete des singes”), βιβλίο το οποίο επίσης μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Άλλα του έργα, “La Face” (Το πρόσωπο”, 1953), “Le Bourreau” (“Ο δήμιος”, 1954, “Un metier de seigneur” (“Το επάγγελμα του κυρίου”, 1960), “Le photographe”, (“Ο φωτογράφος”, 1967), “Les ieux de l’ esprit” (“Τα παιχνίδια του πνεύματος”, 1971) κ.ά.
Πέθανε το 1994, σε ηλικία 82 ετών, αφήνοντας πολλά ημιτελή έργα πίσω του.

Συγγραφέας: Bulle Pierre
Μεταφραστής: Καββαδά Τασούλα
Εκδότης: Σύγχρονοι Ορίζοντες
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-398-219-9
Σελίδες: 216
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένοι Συγγραφείς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.96 €