Ο αρχαιοελληνικός κόσμος

Περιγραφή
Στο έργο αυτό παρουσιάζεται η αρχαιοελληνική συμβολή στην επεξήγηση της ύπαρξης μέσω του εσωτερισμού και στον Δυτικό Πολιτισμό. Ανασύρεται και τεκμηριώνεται η μυητική διδασκαλία, που κατά μεγάλο μέρος βρίσκεται διασκορπισμένη στα κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Αποσυμβολίζεται η Ιερά Τετρακτύς, αναλύεται η Πυθαγορεία πεντάλφα και παρουσιάζονται υπαρξιακές κοσμοθεωρίες μεγάλων αρχαίων Ελλήνων στοχαστών. Καταχωρούνται τα επιτεύγματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, εμπνευσμένα από τον λατρευτικό μυισμό και τον φιλοσοφικό στοχασμό, όπως: η ανάπτυξη της πόλης, του πολιτεύματος, του δικαίου, των επιστημών, των τεχνών, των γραμμάτων, του αλφαβήτου, της μουσικής και του αθλητισμού, όπως και η συσχέτηση αρμονίας-αριθμών και η διαμόρφωση του λαμβδώματος. Καταγράφεται η φιλοσοφική σκέψη θεματικά, διαχρονικά και αποφθεγματικά από τα τέλη της 2ης π.Χ. χιλιετίας μέχρι τα τέλη της 2ης μ.Χ. χιλιετίας. Η συντριπτική υπεροχή του αρχαίου ελληνικού στοχασμού μέχρι και σήμερα είναι ολοφάνερη.
Το επίμετρο δίνει συμπληρωματικές αναφορές επί της Τετρακτύος, ερμηνεύει το Δελφικό ΕΙ, παρουσιάζει τον όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως δείγμα πολιτικού ύφους και ήθους, κατονομάζει τους σοφούς της αρχαιότητας και παραθέτει Δελφικά ηθικά παραγγέλματα. Άλλα περιεχόμενα του επίμετρου είναι η αλχημεία, η πρακτική της μαγείας στην αρχαία Ελλάδα, η πρωτοκατοίκηση του ελλαδικού χώρου, η γενεαλογία της ελληνικής φυλής και το Πάριο Χρονικό.Ο καθηγητής Αντώνης Νικ. Κονταράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.), στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Υπηρέτησε, αρχικά, στον Δημόκριτο και στη Δ.Ε.Η. Αργότερα εργάσθηκε για την κυβέρνηση και τη βιομηχανία των Η.Π.Α. αρχικά ως ερευνητής και αργότερα ως ανώτατο στέλεχος της διοικητικής ιεραρχίας.
Είχε ουσιαστική συμμετοχή σε επτά από τα σημαντικότερα προγράμματα των Η.Π.Α.: 1) Στο εθνικό πρόγραμμα μαγνητορευστοδυναμικών εφαρμογών, 2) Στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα, 3) Στο εθνικό πρόγραμμα υποβρύχιας εξερεύνησης, 4) Στο εθνικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, 5) Στο εθνικό αντικαρκινικό πρόγραμμα, 6) Στο εθνικό ενεργειακό πρόγραμμα, 7) Στο εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης του ΑIDS.
Για τις προσφορές του αυτές τιμήθηκε με τρία βραβεία από την κυβέρνηση και βιομηχανία των Η.Π.Α.
Το 1976 εξελέγη τακτικός καθηγητής στον τομέα Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Πατρών. Από τη θέση αυτή απεχώρησε με εθελουσία έξοδο το 1984. Μεταξύ 1979 και 1982 διετέλεσε, παράλληλα, και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μεταξύ 1985 και 1990 διετέλεσε αντιπρόεδρος επιχειρησιακής στρατηγικής της εταιρείας Biotech Research Laboratories στις Η.Π.Α. και παράλληλα καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου George Washington. Το Μάρτιο του 1991 διορίσθηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του θεραπευτηρίου “Ευαγγελισμός” και τον Οκτώβριο του 1992 επιλέχθηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου και υπηρέτησε μέχρι και το Φεβρουάριο του 1997. Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Golden Filter S.A., Ανώνυμης Εταιρείας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Ευρεσιτεχνιών. Τέλος τον Απρίλη του 1999 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος “Ερρίκος Ντυνάν” του Ε.Ε.Σ., αλλά παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους στα μέσα του 2000. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δεκαέξι βιβλία, καθώς και πάνω από σαράντα τεχνικές εργασίες και σχεδιασμούς ερευνητικών προγραμμάτων.

Συγγραφέας: Κονταράτος Αντώνης Ν.
Εκδότης: Εκδόσεις Γκοβόστη
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-446-018-8
Σελίδες: 379
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Μυστικισμός, Αποκρυφισμός, Αρχαία Ελλάδα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.93 €