Ο Αλέξανδρος και ο θάνατος

Περιγραφή
“Όμως τι γυρεύει αυτός ο άνθρωπος στην ομάδα του Ραμέζ, τι ζητάει εκεί αυτός ο πολεμιστής – και δεν μπορούσε να είναι τίποτ΄ άλλο εκτός από πολεμιστής, διότι μύριζε μάχη: κατακρατούσε τη μυρωδιά του ιδρώτα, του αίματος και της σκόνης, εκείνη τη μυρωδιά της αρμύρας τριών πολέμων, όπου αναμείχθηκε και η έντονη οσμή του αλόγου και η γλυκιά μυρωδιά του κεριού που ΄χει ποτισμένα τα δόρατα και τα βέλη, τις βαριές σέλες και τις χορδές των τόξων, και η όξινη απόπνοια του σπαθιού που αναδίνει με το τράβηγμα απ΄ τη θήκη αν είναι σφυρηλατημένο στις δίπλες, και η πνοή του κρασιού, και εκείνο το αποπνικτικό άχνισμα της σμίξης των σωμάτων ανδρός και γυναικός, που από τους άνδρες ποτέ δεν σβήνει, ενώ από τις γυναίκες εξατμίζεται αμέσως.”Γεννήθηκε στην Μπίτολα, στις 18/VI/1935. Γυμνάσιο (Λύκειο) τέλειωσε στην Μπίτολα και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Σκοπίων όπου έκανε και μεταπτυχιακά. Εργάζεται ως τακτικός καθηγητής στη Σχολή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου.
Από το 1969 μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει βιβλία κριτικής, δοκίμια και μελέτες: “Σκέψεις”, “Ερμηνείες”, “Ο καιρός του τραγουδιού”, “Οι ποιητικές ιδέες του Κόνεσκι”, “Λόγος και αντίλογος”, (βραβείο κριτικής “Ντιμήταρ Κνίγκα”) και “Η τρίτη γενιά”. Έχει δημοσιεύσει και δύο ανθολογίες της μακεδονικής ποίησης: “Τραγούδι της χώρας” (στα ρώσικα) και “Μεταπολεμική μακεδονική ποίηση” (στα σέρβικα).
Από το 1992 ως το 1994 δημοσίευσε τα μυθιστορήματα “Ο Αλέξανδρος κι ο θάνατος” (βραβείο Ράτσιν), “Να σκοτωθεί ο Απόστολος”, “Αχ αυτός ο Πάρις που ήπιε το ποτάμι”, και “Κανάλι” (πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του “Ζουμ-Πρες”).

Συγγραφέας: Mickovic Slobodan
Μεταφραστής: Πλάτσκοβα Μαρία, Πασόης Τραϊανός
Επιμελητής: Τίλιος Τάσος
Υπεύθυνος Σειράς: Ντόλκος Κώστας
Εκδότης: Έλλα
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-7691-75-Χ
Σελίδες: 505
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Σλαβική λογοτεχνία
Σειρές: Ιστίον – Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.61 €