Ο έρωτας στην αρχαία Ελλάδα

Περιγραφή
Ο Claude Calame κάνει μια συστηματική έρευνα της σεξουαλικότητας των αρχαίων Ελλήνων και επιχειρεί να σκιαγραφήσει τη φυσιογνωμία της δύναμης που οι Έλληνες θεοποίησαν με το όνομα Έρως.
Ξεκινά από τη φυσιολογία του έρωτα, μελετά τη λογοτεχνική του έκφραση και τις καλλιτεχνικές του απεικονίσεις και προχωρά στην εξέταση των θεσμών, στη στήριξη των οποίων ο έρωτας συμβάλλει, αλλά και των χώρων που ασκεί την εξουσία του.
Σε πρώτο στάδιο ο συγγραφέας επικεντρώνεται στο θέατρο, στις ποιητικές απεικονίσεις του έρωτα στη μελική και την επική ποίηση. Η εξύμνηση του έρωτα, ωστόσο, δεν σημαίνει μόνο απεικόνιση του ερωτικού πόθου αλλά και συγκρότησή του σε κοινωνική πρακτική. Η ποίηση και η εικονογραφία παρακινούν τους αποδέκτες τους να προβληματιστούν για τη λειτουργικότητα του έρωτα στους θεσμούς της πόλης. Με αυτό τον τρόπο, ο Claude Calame θα περάσει από τα συμβολικά παράγωγα στις θεσμικές και κοινωνικές πραγματικότητες που τα προϋποθέτουν. Ο Claude Calame είναι καθηγητής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Ορισμένα από τα έργα του είναι: “Les Choeurs de jeunes filles en Grece archaique” (1977), “Thesee et l’imaginaire athenien” (1990), “Mythe et histoire dans l’Antiquite grecque” (1996) και “Le Recit en Grece ancienne” (2000).

Συγγραφέας: Calame Claude
Μεταφραστής: Στέφος Αναστάσιος Α.
Υπεύθυνος Σειράς: Τσαγγάλης Χρήστος Κ.
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-375-846-9
Σελίδες: 272
Σχήμα: 24χ16
Κατηγορίες: Ελληνική γραμματεία, Αρχαία – Ερμηνεία και κριτική, Έρωτας, Αρχαία Ελλάδα
Σειρές: Εμείς και οι Αρχαίοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.48 €