Οχυρό Ρούπελ

Περιγραφή
[…] … δεν είναι ένα βιβλίο ιστορίας ούτε απευθύνεται σε μελετητές ιστορίας. Απευθύνεται μάλλον στους νέους, στα παιδιά μας, που πρέπει να μάθουν ή που δεν πρέπει να ξεχάσουν το σπουδαίο παρελθόν αυτής της μικρής περιοχής, που όμως είχε δυσανάλογα μεγάλη προσφορά σ’ αυτό που υπερήφανα ονομάζουμε πατρίδα και Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μέλλον για το λαό που δε γνωρίζει ή έχει ξεχάσει το παρελθόν του.
… είναι μία πρόκληση και συγχρόνως πρόσκληση σ’ όλους όσους βρίσκουν αληθινό νόημα περνώντας την πόρτα ενός μουσείου ή προσεγγίζοντας έναν ιστορικό τόπο.
… είναι τέλος, απόδοση οφειλόμενης τιμής σ’ αυτούς που χάθηκαν στα φατνώματα των πολυβολείων χωρίς να γνωρίζουν το μέγεθος της προσφοράς τους σ’ αυτή τη χώρα, όπου με το μεγαλείο της ψυχής τους με τη θυσία τους επικύρωσαν το δικαίωμα του λαού της να ζήσει ελεύθερος…
(“αντί προλόγου” από τους συγγραφείς του βιβλίου)Ο Βασίλειος Νικόλτσιος γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών. Αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και αποστρατεύτηκε το 2002, με αίτησή του, με το βαθμό του Συνταγματάρχη Φαρμακοποιού ε.α.
Για περισσότερα από 35 χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, συγκέντρωση, συντήρηση, διάσωση, διαφύλαξη και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 8.000 ιστορικά κειμήλια, με τα οποία έχει οργανώσει περισσότερες από 110 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κύριο μέρος της συλλογής του εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ενώ κειμήλια της συλλογής του εκτίθενται στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο της Μάχης του Σκρα, στο Μουσείο Επανάστασης 1821 – Εμμανουήλ Παπά Σερρών, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, στο Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου Ρεθύμνου και στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη.
Για περισσότερα από 15 χρόνια ασχολήθηκε με τη μουσειολογία. Με διαταγή του ΓΕΣ εργάστηκε για την αναβάθμιση όλων των Στρατιωτικών Μουσείων της χώρας και για το σχεδιασμό και τη δημιουργία των νέων Στρατιωτικών Μουσείων (Νυμφαίας, Ρούπελ, Διδυμοτείχου, Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Καλαμάτας, ΕΛΔΥΚ και Χρωμοναστηρίου Ρεθύμνου). Το Μουσείο της μάχης του Σκρα, το Μουσείο Επανάστασης 1821 – Εμμανουήλ Παπά Σερρών, το Ιστορικό – Εθνικό Μουσείο Αναστασίου Λιάσκου και το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης έγιναν, επίσης, με δικό του σχεδιασμό και επιμέλεια.
Είναι συγγραφέας των έργων: “Λοιπόν, έχουμε πόλεμο! Alors, c’est la guerre – Πεπραγμένα εν μέσω λόγων και εικόνων του ’40”, Θεσσαλονίκη 2010, “Η προσφορά του Υγειονομικού Σώματος στο “Παλιό” 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως”, Θεσσαλονίκη 2010, “Η Υγειονομική υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897”, Θεσσαλονίκη 2008, “Τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα 1904 – 1908”, Θεσσαλονίκη 2008, “Η προσφορά της Υγειονομικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία”, Θεσσαλονίκη 2006, Τ”ο οχυρό Ρούπελ, Απρίλιος 1941, μέρες δόξας”, Θεσσαλονίκη 2006, “Οχυρό Ρούπελ”, Θεσσαλονίκη 2005, “Η προσφορά των Υγειονομικών Αξιωματικών στο Μακεδονικό Αγώνα 1904 – 08”, Θεσσαλονίκη 2004, “65+1 Ιστορικά Μουσεία της Ελλάδας”, Θεσσαλονίκη 2004, “Από το Σαραντάπορο στη Θεσσαλονίκη”, Θεσσαλονίκη 2002, “Ρούπελ, το οχυρό της ιστορίας και της μνήμης”, Αθήνα 2002, “Η συμβολή της Υγειονομικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Εποποιία 1940-44”, Θεσσαλονίκη 2000.
Από το 2002 εργάζεται στο Φαρμακείο του στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα είναι διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Σήμερα (το 2011) είναι Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου.
Είναι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Αναστασία Χαδιά και έχουν τρεις γιους, το Νίκο, τον Άγη και τον Παύλο.

Συγγραφέας: Νικόλτσιος Βασίλειος, Χαδιά Αναστασία
Εκδότης: Εκδόσεις Λόγος και Εικόνα
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-92042-2-8
Σελίδες: 85
Σχήμα: 30χ22
Κατηγορίες: Παγκόσμιος πόλεμος, 1939-1945, Ελλάς – Ιστορία – 1940-

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.80 €