Οι πεταλούδες της Ελλάδας

Περιγραφή
Ο πλούτος της πανίδας των πεταλούδων της Ελλάδας, παρουσιάζεται ως προϊόν εξαντλητικής έρευνας και φωτογράφισης, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, που έγραψε τα τελευταία 25 χρόνια ο Λάζαρος Ν. Παμπέρης. Ύστερα από εξερευνήσεις σε όλη την Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, καταγράφηκαν οι 235 πεταλούδες της Ελλάδας. Όλα τα είδη φωτογραφήθηκαν ελεύθερα και ζωντανά στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο βιβλίο παρουσιάζονται εκτός από γενικά κείμενα για τις πεταλούδες, το περιβάλλον της Ελλάδας, η οικολογία και η αναλυτική περιγραφή των εξωτερικών χαρακτηριστικών των ειδών, και 1765 έγχρωμες φωτογραφίες, 234 χάρτες εξάπλωσης με διαγράμματα υψομέτρων για όλα τα 234 είδη και επί πλέον πολλά σχήματα, χάρτες, πίνακες και άλλα διαγράμματα. Σαν αποτέλεσμα της έρευνας προκύπτει η καταγραφή των παραγόντων που απειλούν την ύπαρξη των ειδών και η εκτίμηση της κατάστασής (Status) τους. Σ’ όλο το βιβλίο, με τα κείμενα και τις φωτογραφίες των ζωντανών ατόμων πεταλούδων, δηλώνεται με σαφήνεια η άμεση ανάγκη προστασίας των πεταλούδων της Ελλάδας και του κόσμου τους, που μοιράζονται μαζί με όλα τα είδη και φυσικά μαζί μας.
O Λάζαρος N. Παμπέρης γεννήθηκε στην Λάρισα, όπου σήμερα ζει και εργάζεται.
Αποφοίτησε το 1971 από την σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Από το 1974 φωτογραφίζει την φύση της Ελλάδας, πεζοπορώντας κυρίως στα βουνά, και από το 1983 ειδικότερα τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες.
Άρθρα του και φωτογραφίες έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως στο Ε της Ελευθεροτυπίας, στο Φωτογράφος, στο Συνεργασία, στο Φύση, στο Experiment/Γαιόραμα, στην Ελληνική έκδοση του National Geographic, στο Πεμπτουσία και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες.
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, στο περιοδικό Κορφές του οποίου δημοσιεύτηκαν από το 1981 ώς το 2006 συνεργασίες του με πολλές πεζοπορικές διαδρομές και εκτεταμένες περιγραφές και φωτογραφίες των βουνών της Ελλάδας.
Το 1997 εκδόθηκε, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου για πρώτη φορά, η εργασία του στις πεταλούδες της Ελλάδας στο βιβλίο “Οι πεταλούδες της Ελλάδας”, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάσθηκε ο πλούτος της πανίδας των πεταλούδων. Για το βιβλίο αυτό βραβεύτηκε το 1998 από την Ακαδημία Αθηνών.
Με σκληρή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή συνεχίζει να εξερευνά την Ελληνική φύση και να φωτογραφίζει τις πεταλούδες και τις νυχτοπεταλούδες ελεύθερες και ζωντανές στο φυσικό τους περιβάλλον.

Συγγραφέας: Παμπέρης Λάζαρος Ν.
Εκδότης: Παμπέρης Λάζαρος Ν.Κοάν
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-92740-0-5
Σελίδες: 766
Σχήμα: 25χ18
Κατηγορίες: Ελλάς – Φωτογραφικά λευκώματα, Έντομα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 80.19 €