Οι μεταμορφώσεις των μύθων

Περιγραφή
Η κοινή λογική, η οποία συνέγραψε το παρόν κείμενο, αναλογίστηκε την αναγκαιότητα της μυθογονίας, τη χρησιμότητα και τη βλαπτικότητα του μύθου στις ατομικές και κοινωνικές του συνάφειες. Παρατήρησε πως οι μύθοι ήσαν οι πρώτοι φορείς των γνώσεων, προστέθηκαν στην παράσταση του κόσμου, αναμίχθηκαν στις λέξεις, γέννησαν αισθητικές δυνατότητες στην τέχνη, απέκτησαν δικαιοδοσία στην παιδεία. Παρατήρησε ακόμα τους τρόπους με τους οποίους οι μύθοι άσκησαν παρεμβάσεις στα γεγονότα, αντικατέστησαν αξίες με ομοιώματα, οικοδόμησαν είδωλα.
Η κοινή λογική συνάντησε τόσες μορφές του μύθου ώστε θα συνιστούσε να μην απομακρυνθούμε πολύ από την έννοια του παραμυθιού που μας έλεγε η γιαγιά μας. Θα ρωτούσε εντούτοις με απλές αφελείς λέξεις, ψιθυριστά και εντελώς μεταξύ μας, αν ο μύθος προηγείται της γλώσσας, αν είναι μια πλευρά των αφανών γεγονότων, ή μια αποκάλυψη του Λόγου· αν με τα επιμύθιά του παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, αν είναι μυθιστόρημα άσχετο με την πραγματικότητα και αν διακρίνομε τη μυθομανία από την ψευδομανία. Ο Γιάννης Πανεθυμιτάκης γεννήθηκε στο Καστέλι Κισάμου των Χανίων το 1926. Σπούδασε Εμπορικές και Οικονομικές Επιστήμες και έγινε ενεργό μέλος της αγοράς. Ζει στην Κρήτη μοιράζοντας το χρόνο του ανάμεσα στη Νεάπολη και το Ηράκλειο.
Τα κυριότερα έργα του είναι: “Ανομοιότητα, ελευθερία, αγορά”, εκδ. Αλεξάνδρεια 1996, “Οι μεταμορφώσεις των μύθων”, εκδ. Αλεξάνδρεια 1999.

Συγγραφέας: Πανεθυμιτάκης Γιάννης
Εκδότης: Αλεξάνδρεια
Έτος έκδοσης: 1999
ISBN: 960-221-176-8
Σελίδες: 410
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Μύθοι – Θεωρία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.76 €