Οι λατρευτοί αποθηκάριοι

Περιγραφή
Ο αναγνώστης, ανυπόμονος για την τύχη του Πάρη και της Λουίζας, γύρισε τη σελίδα πιάνοντας κατά λάθος δυο φύλλα χωρίς να το αντιληφθεί, αφού η συνέχεια ήταν τέτοια που δεν εμπόδιζε τον λογικό ειρμό. Σ’ αυτές τις δύο κρυμμένες σελίδες, που τις πέρασε ο νεαρός χωρίς να τις διαβάσει, ο Πάρης είχε την πρώτη κρυφή συνάντηση με την Ξένη.
Αμέσως η Λουίζα αισθάνθηκε τις κρυμμένες σελίδες να τρίζουν παράξενα. Σα να ζωντάνευαν οι ρωγμές της και τα κοφτερά βράχια της, που τόσα χρόνια είχαν λειανθεί από τις πολλές αναγνώσεις. Σε λίγο άρχισαν να μεγαλώνουν οι σελίδες και να παίρνουν χαώδεις διαστάσεις, μέχρι που χώρισαν στα δυο, ανοίγοντας ανάμεσά τους ένα μεγάλο φαράγγι. Τότε, οι λέξεις που περιέγραφαν την κρυφή συνάντηση, έγιναν σκοτάδι από μελάνι μέσα στην απεραντοσύνη της έντυπης νύχτας, όπου τρεμόπαιζαν στην αστροφεγγιά τους -χρυσά και ασημένια- τα σημεία στίξεως. Ξαφνικά αισθάνθηκε το σώμα της να κατεβαίνει αργά στο χάος. Πετούσε ανάλαφρη, απαλλαγμένη από κάθε αφήγηση. Όλη τη νύχτα χαμήλωνε σαν σύννεφο στο κενό, μέχρι που άρχισε να ξημερώνει. Το χάραμα φώτισε τα κατάμαυρα μαλλιά, το λαμπερό της πρόσωπο, τα ωραία γαλανά μάτια, τα χείλη σαν κλειστό φιλί. Έλαμπε ολόκληρη στο παράξενο φως, καθώς κατέβαινε σιγά σιγά, με το αλεξίπτωτο φόρεμα γεμάτο αεράκι της αυγής. Όταν πλησίασε στο έδαφος, τα λουστρίνια της πάτησαν μαλακά στον δρόμο που περνούσε μέσα απ’ το φαράγγι. Απόμεινε θαμπωμένη, θαυμάζοντας την άγρια ομορφιά του τοπίου, με τα παράξενα σχήματα των βράχων, με τα φυτά να μοσχοβολούν στην πρωινή δροσιά, με τα κελαηδήματα των πουλιών και τον θόρυβο των αυτοκινήτων που περνούσαν εκείνη την ώρα… Ήταν οι καινούργιες λέξεις από το φως και το άρωμα και ήχο και χρώμα, που την υποδέχτηκαν. Εκατέρωθεν του δρόμου, πάνω σε μικρές πινακίδες, οι αριθμοί των σελίδων έδειχναν τώρα τις χιλιομετρικές αποστάσεις.
Ο Νάσος Θεοφίλου γεννήθηκε το 1940 στη Μυτιλήνη. Το έργο του ήταν κυρίως πεζογραφικό (διήγημα, μυθιστόρημα και διάφορα ιδιόμορφα λογοτεχνικά είδη): “Ο Ερημόπολις”, 1971 (πολυγραφημένη, με έξοδα του φίλου του Τιμολέοντα Καββαδία), Εγνατία/Τραμ, 1977, Γνώση, 1980. “Καταδυομένη Αφροδίτη”, Ερμής, 1978, “Η πέμπτη εποχή – Μπουζιάνης”, Εξάντας (στη σειρά “Οι έλληνες ζωγράφοι για παιδιά”), 1979, 1990. “Ιστορίες του καζαμία”, Υψιλον 1980, Εστία 1992. “Εθιμοταξικόν”, Εστία 1990. “Με ταχύτητα ηλικίας”, Εστία 1991. “Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω”, Νεφέλη 1999. “Ο Ερημόπολις και η Καταδυομένη Αφροδίτη”, Νεφέλη 1999. “Όπερα των σκιών” (λιμπρέτο σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη που ανέβηκε στις 5, 6 και 8 Απριλίου 1997 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), “Νεφέλη” 2000. Πέθανε στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2004.
Ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης έγραψε για το έργο του: […] “Άλλοτε ποτάμι κι άλλοτε ρυάκι, σε διαρκή κίνηση, ο λόγος, ωραίος, ευφυής και ιλαρός αναδεικνύει το ηθικό μέγεθος μιας γλώσσας που καθοδηγούμενη από την απόλαυση της όρασης και της ακοής, διαρκώς υπονομεύει τη στεγνή και άκαμπτη σοβαρότητα, τους κοινωνικούς ρόλους, τις συμβάσεις και τις έτοιμες αλήθειες. Ο λόγος του Νάσου Θεοφίλου, λόγος διαβρωτικός αλλά και εμποτισμένος με μεγάλη συναισθηματική γενναιοδωρία, διαθλά τις φευγαλέες εικόνες της ζωής, αφήνοντας μόνιμα τη γεύση μιας βαθειάς ανθρωπιάς, πίνοντας άσπρο πάτο στην αρχέγονη αξιοπρέπεια της ανθρώπινης κατάστασης. […] “Οι νεκροί”, γράφει ο Νάσος Θεοφίλου, “γίνονται λουλούδια και τους τρώνε οι μέλισσες”. Μέλι γλυκύτατο εις ποιον παραγγείλατε; Εις όλους εμάς. Για να γλυκάνουμε τους ερημοπόλεις και τις έρημες πόλεις.”
(περιοδικό “Κ”, “Η Καθημερινή”, 24.10.2004)

Συγγραφέας: Θεοφίλου Νάσος
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-211-668-4
Σελίδες: 226
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.50 €