Οι κεραίες μη ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη νήσο Λέσβο. Η τεχνητή και η φυσική ραδιενέργεια στη νήσο Λέσβο

Περιγραφή
Στη σημερινή εποχή της υψηλής τεχνολογίας η κινητή τηλεφωνία έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής σε όλους τους τομείς. Όμως, και πρέπει να τονιστεί, καθημερινά “λουζόμαστε” από μη-ιοντίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (κυρίως ραδιενέργεια, φυσική ή τεχνητή, και κοσμική ακτινοβολία).
Η παρούσα πρώτη μελέτη μου με τίτλο: “Οι κεραίες μη ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη νήσο Λέσβο”, χωρίζεται σε δύο μέρη:
1) Στο πρώτο δίνω μια σύντομη επιγραμματική εικόνα των ραδιοκυμάτων και των μικροκυμάτων, ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει τόσο τις βασικές έννοιες των ακτινοβολιών, όσο και τις εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή.
2) Στο δεύτερο μέρος παραθέτω τις φωτογραφίες όλων σχεδόν των κεραιών της Λέσβου που βρίσκονται στις βουνοκορφές και στους λόφους του νησιού μας και οι οποίες δυστυχώς μας ακτινοβολούν συνεχώς. Και όσον αφορά τις υψηλές δόσεις της μη ιοντίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τα αποτελέσματά τους είναι, κατά τη γνώμη μου, οδυνηρά. Όσον αφορά όμως τις χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, ακόμα η επιστήμη δεν γνωρίζει τις συνέπειες και τις ερευνά. […]
Η παρούσα δεύτερη μικρή μελέτη μου με τίτλο: “Η τεχνητή και η φυσική ραδιενέργεια στη νήσο Λέσβο”, δημοσιεύθηκε στα “Αιολικά Χρονικά” (τόμος ΙΑ’, 2009). […] Η Λέσβος από πλευράς φυσικής ραδιενέργειας είναι σχεδόν απόλυτα φυσιολογική, ενώ οι μετρηθείσες συγκεντρώσεις Καισίου-137 στο χώμα του νησιού, τον Αύγουστο του 1986, λίγο μετά από το Πυρηνικό Ατύχημα του Τσερνομπίλ, δείχνουν ότι είχαν ελάχιστες επιπτώσεις. […]
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)Γεννήθηκε στην Αγιάσο Λέσβου το 1944. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Β’ Λύκειο Αρρένων Μυτιλήνης, διαμένοντας στο Εκκλησιαστικό Οικοτροφείο Αριστούχων Απόρων Μαθητών της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, ως υπότροφος του κληροδοτήματος Γρηγορίου Χατζηπανάγου – Σκορδά.
Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως υπότροφος του κληροδοτήματος Γεωργίου Βοστάνη. Μετεκπαιδεύτηκε στην πυρηνική φυσική στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών “Δημόκριτος”.
Υπηρέτησε καθηγητής φυσικής στο Β’ Λύκειο και Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Μυτιλήνης, στο λύκειο Αγιάσου, στο Α’ Λύκειο Θηλέων Μυτιλήνης, στο Α’ Λύκειο Αρρένων Μυτιλήνης και στο Λύκειο Αρρένων Χαλανδρίου (1967-1980). Υπηρέτησε ακόμα ως καθηγητής στην Τεχνική Σχολή Μυτιλήνης “Βερναδάκης”, στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΔΕ), στη Σχολή Ξεναγών Βορείου Αιγαίου και στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Μυτιλήνης (ΠΕΚ).
Από το 1980 μέχρι το 1991 υπηρέτησε ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και είναι ο τελευταίος Διευθύνων Υποδιευθυντής αυτής, λόγω της οριστικής κατάργησής της.
Υπηρέτησε ακόμα και για δύο έτη ως μέλος του ΕΔΤΠ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σήμερα είναι συνταξιούχος Ειδικός Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών και ασχολείται με την επιστημονική έρευνα θεμάτων της ειδικότητάς του.
Έχει κάνει πολλά επιστημονικά δημοσιεύματα τόσο στο λεσβιακό τύπο όσο και σε επιστημονικά περιοδικά.
Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για τη μελέτη του “Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου” (1977) και έχει λάβει έπαινο του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών (1971), καθώς και έπαινο του Αρχηγείου Αεροπορίας (1973). Είναι μέλος πολλών σωματίων της Λέσβου και των Αθηνών.
Ομιλεί την αγγλική γλώσσα. Υπηρέτησε ως σμηνίας στην Ελληνική Αεροπορία. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Συγγραφέας: Χουτζαίος Γεώργιος Μ.
Εκδότης: Χουτζαίος Γεώργιος Μ.
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-93-1347-7
Σελίδες: 52
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ραδιενέργεια, Ηλεκτρομαγνητισμός , Τηλεπικοινωνία – Δίκτυα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.88 €