Οι αρχαίοι Έλληνες αλχημιστές και η γένεση της αλχημείας

Περιγραφή
Και ενώ δούλευα πάνω σ’ αυτήν την μελέτη, ένοιωσα την ανάγκη να γνωρίσω τα Ελληνικά Χειρόγραφα, που μέχρι τότε ήταν ανέκδοτα, που περιείχαν τις πιο παλιές γνώσεις πάνω στο ζήτημα αυτό, πραγματικές μαρτυρίες. Και τότε, απροσδόκητα το θέμα έλαβε διαστάσεις. Από ό,τι μπόρεσα να μελετήσω, μου αποκάλυψε καινούργιες χώρες, ανεξερεύνητες για την ιστορία αυτών των ιδεών. Πραγματική επανάσταση. Οι πρώτοι Αλχημιστές είχαν γίνει κοινωνοί και των ιεροπραξιών και των μυστικών διδαγμάτων, που προηγήθηκαν της διαμόρφωσης του χριστιανισμού και μετείχαν τόσο των γνωμών όσο και των προλήψεων της παράξενης αυτής εποχής.
Τέλος έκανα και κάποια λεπτομερή έρευνα των αλχημικών ελληνικών χειρογράφων, που φυλάσσονταν στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Μερικά από αυτά τα κείμενα σε αντιπαραβολή προς τα κείμενα του Πλάτωνα και των Ελλήνων φιλοσόφων, μας έδωσαν απροσδόκητες διασαφηνίσεις σχετικά με τις θεωρίες των πρώτων Αλχημιστών. Και αυτό μας κάνει να κατανοήσουμε γιατί οι Αλχημιστές του 4ου αι. μ.Χ. έλεγαν ότι είναι νέοι εξηγητές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.
Οι θεωρίες αυτές εκτίθενται στο Δ΄ βιβλίο, όπου παρουσιάζω ότι οι ρίζες των αλχημιστικών θεωριών, όπως τις ενόησαν οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας και οι οποίες μεταβιβάστηκαν στους Άραβες και από αυτούς τους συγγραφείς του Μεσαίωνα βρίσκονται στη διδασκαλία της Ιωνικής, Πυθαγόρειας και Πλατωνικής Σχολής.Μπερτελό Μαρκελίνος (1827-1907).
Γάλλος χημικός επιστήμονας από τους πιο σημαντικούς του κόσμου ολόκληρου, αλλά και φιλόσοφος και πολιτικός με τεράστια συνεισφορά σε όλους τους τομείς που ασχολήθηκε. Έφερε πραγματική επανάσταση στη χημεία όταν ανακάλυψε τη σύνθεση των λιπών που αποτελούνταν από γλυκερίνη και οργανικά οξείδια. Και τον επόμενο χρόνο πέτυχε ο ίδιος τη μοριακή τους ανασύνθεση και από τότε η μία σύνθεση διαδέχεται την άλλη.
Ο Μπερτελό ήταν από τους θεμελιωτές της θερμοχημείας. Είναι ο εφευρέτης του θερμιδομέτρου, από όπου πήρε και το όνομά του. Με το θερμιδόμετρο μέτρησε τη θερμιδομετρική απόδοση πολλών σωμάτων. Ο Μ. Μπερτελό δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος επιστήμονας και πολιτικός, ήταν επίσης αυτός που έγραψε την ιστορία της χημείας από τις απαρχές της μέχρι το τέλος του μεσαίωνα. Σ’ αυτόν και την πολύτιμη βοήθεια που του πρόσφερε ο μεγάλος ελληνιστής Charles – Emile – Ruelle, οφείλουμε τη Συλλογή των Ελλήνων Αλχημιστών, που δημοσίευσε σε τέσσερις τόμους. Μελέτησε έργα πολλών Αλεξανδρινών φιλοσόφων πολλοί από τους οποίους είχαν ασχοληθεί με την αλχημεία. Από τις μελέτες αυτές βρήκε ότι οι πρώτες εμπειρικές χημικές ενώσεις διατυπώθηκαν επιστημονικά από τους Έλληνες Γνωστικούς φιλοσόφους: Τον Συνέσιο, τον Ολυμπιόδωρο, τον Ζώσιμο στο έργο του οποίου αναφέρεται για πρώτη φορά η λέξη Χημεία. Θεωρείται συνεχιστής των διαφωτιστών και διετέλεσε για δύο χρόνια υπουργός παιδείας. Από τις μελέτες του πάνω στον Ζώσιμο επηρεάστηκε σημαντικά ο Καρλ Γιούγκ και έγραψε το βιβλίο “Οι ρίζες της συνείδησης – αλχημικές μελέτες”.

Συγγραφέας: Berthelot Marcelin
Μεταφραστής: Ροδάκης Περικλής Δ.
Εκδότης: Κοροντζής
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-8031-06-0
Σελίδες: 387
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αλχημεία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.44 €