Οι αριθμοί 1

Περιγραφή
Η σειρά αυτή των 8 βιβλίων (Χρώματα 1 και 2, Σχήματα 1 και 2, Αριθμοί 1 και 2, Γράμματα 1 και 2) προσφέρει στο παιδί της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας με τρόπο πρωτότυπο και διασκεδαστικό τις πρώτες του γνώσεις. Τα βιβλία αυτά είναι μελετημένα προσεκτικά, ώστε να μαθαίνει το παιδί σταδιακά και χωρίς κόπο. Στόχοι των βιβλίων είναι:
Συνειδητοποίηση βασικών εννοιών: Ανακαλύπτει το παιδί τις βασικές έννοιες με ενεργητικό τρόπο, κολλώντας αυτοκόλλητα χρώματα, σχήματα, αριθμούς και γράμματα, και επεξεργάζεται τις έννοιες αυτές χρωματίζοντας, κόβοντας (π.χ. τα εξώφυλλα), συνδυάζοντας και φτιάχνοντας δικές του εικόνες. Σύμφωνα με τις τελευταίες αντιλήψεις της παιδαγωγικής γύρω από τα βιβλία εργασίας, οι εικόνες των βιβλίων μας είναι σκόπιμα μαυρόασπρες (εκτός βέβαια από τα 2 βιβλία που αφορούν τα χρώματα), για να παρακινείται το ίδιο το παιδί με τα πολύχρωμα αυτοκόλλητα και τα χρωματιστά του μολύβια να συμπληρώνει και να ομορφαίνει κάθε εικόνα. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν τονίζονται δευτερεύοντα στοιχεία της εικόνας, που αποσπούν την προσοχή του παιδιού, αλλά μόνο οι συγκεκριμένες έννοιες που χρειάζεται να μάθει. Παράλληλα του δίνεται η εμπειρία δημιουργού, όταν μόνο του προσθέτει τα πιο ζωντανά στοιχεία σε κάθε εικόνα.
Ψυχοκίνητικότητα: Απαιτείται μια σύνθετη συνεργασία της σκέψης με τα μάτια και τα χέρια, για να ταιριάζει το παιδί κάθε αυτοκόλλητο με το περίγραμμά του. Γι’ αυτό έχουμε φροντίσει τα αυτοκόλλητα να είναι πάντοτε απλά (χωρίς περίπλοκες γραμμές, προεξοχές ή μακρόστενες λουρίδες που σκίζονται εύκολα), συμμετρικά (χωρίς ασύμμετρες καμπύλες και γωνίες που δυσκολεύουν το παιδί να ταιριάζει σωστά τα αυτοκόλλητα) και μεσαίου μεγέθους (δηλαδή ούτε πολύ μικρά ούτε πολύ μεγάλα, ώστε να είναι εύχρηστα και να εξασκείται σωστά η επιδεξιότητα του παιδιού).
Παρατηρητικότητα: Οι ζωντανές εικόνες και οι ασκήσεις των βιβλίων έχουν σκοπό να ξυπνήσουν την περιέργεια του παιδιού: μελετάει, ονομάζει και ταξινομεί τα αντικείμενα που βλέπει, πλουτίζοντας και το λεξιλόγιο του. Αλλες ειδικές ασκήσεις το παρακινούν, ξεκινώντας από τα βιβλία, να ψάχνει και στον κόσμο τριγύρω του τα βασικά σχήματα, χρώματα, αριθμούς και γράμματα και να ερευνά το καθημερινό του περιβάλλον.
Ψυχική καλλιέργεια: Τα βιβλία είναι εικονογραφημένα σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες αισθητικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αντιλήψεις. Τα σκίτσα είναι κοινωνικά ωφέλιμα (δηλ. δείχνουν αγόρια και κορίτσια σε χρήσιμες δραστηριότητες). Είναι καλαίσθητα (δηλ. βοηθούν στην αισθητική ανάπτυξη). Τέλος είναι προσαρμοσμένα στις ικανότητες του μικρού παιδιού (δηλαδή οι εικόνες για χρωμάτισμα έχουν χοντρό περίγραμμα για εύκολη αναγνώριση και σχετικά μικρές επιφάνειες, για να μην κουράζεται το παιδί χρωματίζοντας τις) κι έτσι εξασφαλίζουν ένα αίσθημα επιτυχίας.
Η σειρά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία ή ακόμα και στο σπίτι, με μια διακριτική καθοδήγηση ενός μεγαλυτέρου, για συμπλήρωμα της δουλειάς του σχολείου και απασχόληση κατά τις ελεύθερες ώρες.

Συγγραφέας: Ασημακοπούλου Ιωάννα, Μοσχοβίτη Τέτα
Εικονογράφος: Λεκκός Γιάννης, Βαλαβάνη Αγγελική
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 1986
ISBN: 960-293-194-9
Σελίδες: 34
Σχήμα: 28χ21
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Στοιχειώδης – Σπουδή και διδασκαλία, Αριθμητική – Σπουδή και διδασκαλία (Προσχολική), Παιδικές δραστηριότητες
Σειρές: Εκπαιδευτικά Βιβλία για Μικρά Παιδιά με Αυτοκόλλητα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.50 €