Οικονομία και ολοκληρωτικός πόλεμος

Περιγραφή

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας, προσεγγίζεται από τη σκοπιά των νέων θεσμικών Οικονομικών, ενός αναπτυσσόμενου και πολλά υποσχόμενου κλάδου της Οικονομικής Επιστήμης. Ειδικότερα, εξετάζεται ο ρόλος του πολέμου και της τεχνολογίας στη δημιουργία σύγχρονων οικονομικών θεσμών. Για πρώτη φορά περιγράφεται τόσο διεξοδικά η οργάνωση της παραγωγής των εμπολέμων, η οποία ακριβώς τους επέτρεψε να μεταστρέφουν την οικονομική τους βάση και να τη μετατρέπουν σε στρατιωτική ισχύ, πράγμα που εξηγεί γιατί ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν τόσο καταστροφικός. Η έννοια του ολοκληρωτικού πολέμου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ύπαρξη του θεσμικού πλαισίου που έθεσε τόσο μεγάλο τμήμα της οικονομίας στην υπηρεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Με την υποστήριξη εντυπωσιακού στατιστικού υλικού από αρχειακές πηγές που για πρώτη φορά εμφανίζονται στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι οικονομικοί συσχετισμοί είχαν αλλάξει ριζικά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα των θεσμικών εξελίξεων που προηγήθηκαν, επηρεάζοντας τις θεσμικές, οικονομικές και φυσικά πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν.

Ο Ιωάννης-Διονύσιος Σαλαβράκος είναι οικονομολόγος και διεθνολόγος. Σπούδασε Οικονομικά στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (ΜΑ) στα Διεθνή Τραπεζικά και στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Reading, τη μεταπτυχιακή του διατριβή (Μ. Ρhil) στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Aberdeen και το διδακτορικό του στη Διεθνή Οικονομία στο Πανεπιστήμιο St. Andrews της Μ. Βρετανίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Αθήνας και ακαδημαϊκό μέλος του Αθηναϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου London Metropolitan στη Μ. Βρετανία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο διεθνές εμπόριο, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις την οικονομική ιστορία, τα οικονομικά της άμυνας και τη διαχρονική συσχέτιση του πολέμου με την οικονομία, με έμφαση στην ανθρώπινη φύση τόσο σε περιόδους ειρήνης (οικονομική συνεργασία) όσο και
σε περιόδους συγκρούσεων. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και στον ελληνικό πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό περιοδικό Τύπο.

Συγγραφέας: Σαλαβράκος Ιωάννης – Διονύσιος
Εκδότης: Κριτική
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-218-530-9
Σελίδες: 547
Τόμος: 1
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Οικονομία , Παγκόσμιος πόλεμος, 1914-1918
Σειρές: Επιστημονική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 17.41 €