Νταβούτογλου και γεωπολιτική

Περιγραφή
Στο παρόν κείμενο κατατίθεται μία σύντομος παρουσίαση της διαδρομής – από την θεωρία στην εφαρμογή – των γεωστρατηγικών απόψεων του Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως αυτές εμφανίζονται στο έργο του Stratejik derinlik. “Turkiye’nin Uluslararasi Konumu” (Στρατηγικό βάθος. Η διεθνής θέση της Τουρκίας), Kure Yaymlari, Istanbul, 2004 (2001).
Εξετάζεται κατ’ αρχήν το προνταβουτογλιανό ιδεολογικό ισλαμικό και νεοοθωμανικό θεωρητικό υπόβαθρο, όπως και οι κύριοι πολιτικοί υποστηρικτές του εις το επίπεδον της τουρκικής πολιτικής εξουσίας. Κατόπιν παρουσιάζονται τα κύρια σημεία της γεωπολιτικής του προσεγγίσεως, τα οποία κινούνται στην σφαίρα των κλασικών γεωστρατηγιστών/γεωπολιτικών της γερμανικής και της αγγλοσαξωνικής σχολής (F. Ratzel, K. Haushoffer, N.J. Spykman).
Ο Νταβούτογλου αποτελεί κλασικό παράδειγμα ερευνητού του διεθνούς γίγνεσθαι με σημαντικά επιστημολογικά και μεθοδολογικά ελλείμματα: δεν έχει διακρίνει -ούτε αυτός- την διαφορά μεταξύ της γεωπολιτικής αναλύσεως και της γεωστρατηγικής συνθετικής προτασεολογίας. Το μεταθεωρητικό τούτο έλλειμμα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην όλη γεωπολιτική ανάλυση του τούρκου ακαδημαϊκού και πολιτικού. Εντάσσει όμως το Stratejik derinlik στην γεωστρατηγική επιστημολογική σφαίρα των βαρυνουσών, για την τουρκική εξωτερική πολιτική, προσηλωσικών υπερεθνικιστικών αφηγήσεων πολιτικής. Αφηγήσεων με αντικείμενο την Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρυτέρα Μέση Ανατολή. Καταληκτικώς, αναδεικνύονται εκείνα τα σημεία, υποσυστημικής κλίμακος, της νταβουτογλιανής γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής προσεγγίσεως, τα οποία υπό το φως της συστημικής γεωπολιτική αναλύσεως κρίνονται ως γεωστρατηγικώς κρίσιμα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Η στόχευσις γίνεται κυρίως στις ιμπεριαλιστικές γεωστρατηγικές αντιλήψεις του τούρκου ισλαμιστού (και όχι απλώς μουσουλμάνου) ακαδημαϊκού και υπουργού εξωτερικών, στα ζητήματα της Κύπρου, της Θράκης και του Αιγαίου.
Το παρόν κείμενο αποτελεί έναυσμα για βαθυτέραν και πληρεστέρα μελέτη του νταβουτογλιανού έργου.
Ιωάννης Θ. ΜάζηςΟ καθηγητής Ι. Θ. Μάζης είναι διπλωματούχος Α.Τ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης Δρ. Γεωγράφος/Γεωπολιτικός, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Οικονομική Γεωγραφία με τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universite Aix-Marseille II στο Aix en Provence της Γαλλίας. Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου, μέλος της International Society of Intercommunication of New Ideas (U.S.A.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τίτλου Σπουδών Αλλοδαπής (1994-2000), Σύμβουλος Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο διοικεί για 16 συνεχή έτη, και ex officio μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου επί οκτώ έτη, μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά διεθνολογικά, γεωπολιτικά και γεωγραφικά συνέδρια και έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς σε σημαντικές φάσεις του ευρωϊσλαμικού διαλόγου. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τα ειδικά γνωστικά πεδία της Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως και της Γεωπολιτικής με ειδίκευση στη Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ν/Α Μεσογείου. Είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός στη Γεωπολιτική του Ισλαμιστικού Κινήματος και των πολιτικο-πολιτισμικών των εκφάνσεων στο διεθνές περιβάλλον.

Συγγραφέας: Μάζης Ιωάννης Θ.
Υπεύθυνος Σειράς: Μάζης Ιωάννης Θ.
Εκδότης: Ηρόδοτος
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-485-033-4
Σελίδες: 84
Σχήμα: 24χ15
Σειρές: Islamica Arabica et Turcica

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.46 €