Νομισματική θεωρία και πολιτική

Περιγραφή
Η “Νομισματική Θεωρία και Πολιτική” είναι συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου μου με τίτλο “Νομισματική θεωρία”, αλλά έχει σημαντικές διαφορές από αυτό, στο πλαίσιο πάντοτε της επιδίωξης μου να δώσω σε όσους μελετούν τη νομισματική θεωρία ένα πλήρες και σύγχρονο πανεπιστημιακό σύγγραμμα.
Κάθε βιβλίο είναι ένα “πόνημα”, με την έννοια της κοπιώδους προσπάθειας του συγγραφέα να δώσει στους αναγνώστες του ό,τι πρέπει να δώσει, ανάλογα με το βιβλίο που γράφει. Στην περίπτωση ενός πενεπιστημιακού συγγράμματος, όπως το παρόν βιβλίο, η ευθύνη του συγγραφέα είναι μεγαλύτερη, διότι μέσω του πονήματος του θα πρέπει να “διδάξει”, δηλαδή να μεταδώσει γνώσεις. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι φυσικό να “βελτιώνεται”, με κάποιες αλλαγές στα περιεχόμενα του και με νέο υλικό, καρπός της πείρας και της ωρίμανσης. Επιδιώκοντας το καλύτερο, σ’ ένα διδακτικό βιβλίο που χρησιμοποιείται σε αρκετά ελληνικά ΑΕΙ, προχώρησα στη νέα αυτή έκδοση, προσθέτοντας στον τίτλο “και Πολιτική” για να τονίσω τη μεγαλύτερη σημασία που δίδεται στη νομισματική πολιτική, ενισχύοντας ταυτόχρονα και το περιεχόμενο της “θεωρίας” με πρόσθετη ύλη.
Στην παρούσα έκδοση έχουν προστεθεί τέσσερα Προσαρτήματα και δύο νέα Κεφάλαια (για τη Θεωρία Μακροοικονομικής Ισορροπίας και για το Χρήμα ως Αποθεματικό Αξίας), ενώ αφαιρέθηκε το Κεφάλαιο για τις Διεθνείς Συναλλαγές (αφού το θέμα αυτό καλύπτεται επαρκώς από άλλα συγγράμματα). Επιπλέον, έγιναν ουσιώδεις επεμβάσεις και σε άλλα τμήματα του βιβλίου, και κυρίως στα Κεφάλαια για τις Τράπεζες και για τη Νομισματική Πολιτική (και στο σχετικό Προσάρτημα). […]
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)Ο Παναγιώτης Κορλίρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών (Ph.D) του Πανεπιστημίου του Rochester, ΗΠΑ. Η εξειδίκευσή του ήταν στη μακροοικονομική και στη νομισματική θεωρία και πολιτική, ενώ κύρια συμβολή του στην επιστήμη υπήρξαν τα μακροοικονομικά υποδείγματα ανισορροπίας (disequilibrium macroeconomics). Έχει διδάξει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ΗΠΑ, και στο Πανεπιστήμιο της Aix-Marseille, Γαλλία, ενώ από το 1978, είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τα τελευταία χρόνια διδάσκει Ιστορία Οικονομικών Θεωριών και Νομισματική Θεωρία. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, καθώς και μονογραφίες και βιβλία, με πιο πρόσφατο τη Νομισματική Θεωρία (Αθήνα, 2000). Παράλληλα με την ακαδημαϊκή δραστηριότητα, έχει επίσης διατελέσει: Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Μέλος της Νομισματικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (χειρίστηκε τη συμμετοχή της Δραχμής στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα, την ECU), και επί επτά χρόνια Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιονικής Τράπεζας.

Συγγραφέας: Κορλίρας Παναγιώτης Γ.
Εκδότης: Μπένου Ε.
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-359-074-6
Σελίδες: 524
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Οικονομία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 33.19 €