Νομικά ζητήματα θρησκευτικής ετερότητας στην Ελλάδα

Περιγραφή
Το περιεχόμενο αυτού του συλλογικού τόμου, του δεύτερου της Σειράς Μελετών του ΚΕΜΟ, ερευνά το πολύκροτο ζήτημα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας στην Ελλάδα, υπό την οπτική της θεωρητικής επεξεργασίας των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από την θρησκευτική ετερότητα των ελλήνων και άπτονται της σφαίρας των υποκειμενικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των ανθρώπων.
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, τα γνωστικά εργαλεία στα οποία προσφεύγουν οι συγγραφείς αντλούνται από τον χώρο της θεωρίας του συνταγματικού δικαίου (κατεξοχήν στις μελέτες των Γ. Σωτηρέλη, Μ. Σταθόπουλου), με τη συνδρομή της φιλοσοφίας του δικαίου (στους συνταγματολογικούς στοχασμούς της μελέτης του Δ. Δημούλη) και τέλος την πολιτική επιστήμη και ιστορία (στη μελέτη της Α.Πόλλις). Η σύνθεση των προηγουμένων δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να αποκτήσει εποπτεία της αντιμετώπισης των ζητημάτων θρησκευτικής ετερότητας από τους δικαιοδοτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναλύει στη μελέτη του ο Γ.Κτιστάκις. Τέλος, ο τόμος κλείνει με μία περιπτωσιολογική ανάλυση του Κ. Τσιτσελίκη με αντικείμενο το θεσμό της Μουφτείας στην Ελλάδα.
Περιέχει άρθρα των: Γ.Σωτηρέλη, Α.Πόλλις, Δ.Δημούλη, Μ.Σταθόπουλου, Γ.Κτιστάκι, Κ.Τσιτσελίκη.
– Το βιβλίο παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο 2000 σε εκδήλωση των εκδόσεων Κριτική στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα από το Συνήγορο του Πολίτη Ν.Διαμαντούρο και τους καθηγητές Ν. Αλιβιζάτο και Σ.Πεσμαζόγλου.
– Επίσης, σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε από τους καθηγητές Α.Μανιτάκη και Ν. Παρασκευόπουλο.
– Βιβλιοκριτική από του Ν. Αλιβιζάτο στο: Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός και η θολή συνταγματική αναθεώρηση, Εκδ. Πόλις, Αθήνα 2001, σσ. 293-298
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δραστηριότητα του ΚΕΜΟ (Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων) επισκεφτείτε το site www.kemo.gr

Συγγραφέας: Σωτηρέλης Γιώργος Χ., Δημούλης Δημήτρης, Σταθόπουλος Μιχαήλ Π., κ.ά., Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Χριστόπουλος Δημήτρης Κ.
Οργανισμός: Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων
Υπεύθυνος Σειράς: Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Χριστόπουλος Δημήτρης Κ.
Εκδότης: Κριτική
Έτος έκδοσης: 1999
ISBN: 960-218-185-0
Σελίδες: 330
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Θρησκεία – Ελλάς, Ανθρώπινα δικαιώματα
Σειρές: Σειρά Μελετών, Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων: Σειρά Μελετών

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.04 €