Νικολάου Καβάσιλα Λόγοι

Περιγραφή
Η παρούσα κριτική έκδοσις ή μάλλον επανέκδοσις λόγων του αγίου Νικολάου Καβάσιλα του και Χαμαετού αποκαλουμένου διαλαμβάνει εν όλω 8 λόγους. Εξ αυτών οι επτά κατά σειράν πρώτοι είχαν εκδοθή υφ’ ημών εις πολύ περιωρισμένων αριθμόν αντιτύπων υπό τον τίτλον Νικολάου Καβάσιλα, επτά ανέκδοτοι λόγοι το πρώτον νυν εκδιδόμενοι” (εισαγωγή, κείμενον, σχόλια), Θεσσαλονίκη 1976, και ο όγδοος, ο τελευταίος, και αυτός είχεν εκδοθή και δημοσιευθή υπό τον τίτλον “Νικολάου Καβάσιλα, Ομιλία εις το σωτήριον πάθος”, εις την ΕΕΘΣ του ΑΠΘ, τόμον 26 (1981) σελ. 339-368 με εισαγωγήν και σχόλια, όπως και οι προηγούμενοι. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου, Βασίλειος Ψευτόγκας)Ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας γεννήθηκε περίπου το 1322 στη Θεσσαλονίκη και κοιμήθηκε εν Κυρίω μεταξύ των ετών 1391 και 1396. Τέκνο ευλαβών αριστοκρατών, φίλος διακεκριμένων προσωπικοτήτων, μαθητής των καλύτερων Ελληνιστών, είχε ως πνευματικούς του οδηγούς μεγάλους ησυχαστές πατέρες του 14ου αιώνα (Ισίδωρο Σιναΐτη, Γρηγόριο Παλαμά κ.ά.). Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη (1335-40), μεταξύ άλλων, κλασικούς, φιλοσοφία, ρητορική, θετικές επιστήμες (μαθηματικά και αστρονομία), νομικά κ.λπ. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα, ως σύμβουλος και συνεργάτης του αυτοκράτορα Καντακουζηνού, υπερασπίστηκε με σθένος τα δίκαια των φτωχών, ενώ δεν έπαψε ποτέ να μελετάει και να συγγράφει. Δεν είναι βεβαιωμένο ιστορικά, αν διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.
Τα έργα του, περισσότερα από τριάντα, είναι καρποί της βαθιάς και πρωτότυπης σύνθεσής του. Μερικά από τα σημαντικότερα είναι: «Η εν Χριστώ ζωή», «Ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας», «Θεομητορικές ομιλίες».
Ο Καβάσιλας, αν και μεγάλωσε και έζησε μέσα στο κλίμα του ευρωπαϊκού ουμανισμού, κατόρθωσε να προσλάβει ό,τι πιο υγιές υπήρχε σ’ αυτό και να το εντάξει, αφού το μεταμόρφωσε, στην Ορθοδοξία.
Στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας κατετάγη τα τελευταία χρόνια και η μνήμη του τιμάται την 29η Νοεμβρίου.

Συγγραφέας: Νικόλαος ο Καβάσιλας Άγιος
Επιμελητής: Ψευτογκάς Βασίλειος Σ.
Εκδότης: Κυρομάνος
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN:
Σελίδες: 222
Σχήμα: 25χ17
Κατηγορίες: Πατέρες της Εκκλησίας – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.60 €