Νευρομυικά νοσήματα: Γενετική συμμετοχή

Περιγραφή
Τα νευρομυϊκά νοσήματα αποτελούν ομάδα νοσημάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ιατρικών ειδικοτήτων λόγω της μεγάλης ετερογένειας, της κλινικής συμπτωματολογίας και της δυσκολίας στη διάγνωση και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Σύγχρονοι μελετητές αναφέρουν ότι οι πρώτες κλινικές περιγραφές νευρομυϊκών νοσημάτων αφορούν ιστορικές μορφές της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ προσπάθειες για την κλινική κατάταξη τους αρχίζουν από τα μέσα του 17ου αιώνα. Ήδη το 1868, ο Duchenne περιγράφει τη “μυϊκή ψευδοϋπερτροφική παράλυση” ως ιδιαίτερη κλινική οντότητα και ασχολείται με τον κληρονομικό χαρακτήρα της νόσου.
Η βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης τα τελευταία χρόνια βοήθησε σημαντικά στην ταξινόμηση των νοσημάτων, τη μελέτη της παθοφυσιολογίας τους και σε πολλές περιπτώσεις στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Με τη ραγδαία ανάπτυξη της μοριακής γενετικής σημειώθηκε έκρηξη γνώσεων γύρω από τα νοσήματα αυτά, η οποία επέτρεψε τη διαγνωστική τους προσπέλαση, ιδιαίτερα στις άτυπες περιπτώσεις της νόσου, την καλύτερη κατανόηση της παθοφυσιολογίας τους και την πρόληψη, με την ανίχνευση φορέων και τον προγεννητικό έλεγχο σε ορισμένα τουλάχιστον από τα νοσήματα αυτά.
Οι γνώσεις αυτές επέτρεψαν επίσης τη συσχέτιση του γονότυπου με το φαινότυπο και έθεσε τις βάσεις για γενετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις που, όπως φαίνεται, δεν βρίσκονται πολύ μακριά για ορισμένα νευρομυϊκά νοσήματα. Σημαντικές πρόοδοι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για μια ουσιαστικότερη αντιμετώπιση τους στο προσεχές μέλλον. […]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Γιουρούκος Σωτήρης, Δρογκάρη Ευρυδίκη, Καναβάκης Εμμανουήλ, Κατσαλούλη Μαρίνα, Κέκου – Λιολίτσα Κυριακή, Κίτσιου – Τζέλη Σοφία, Μαντά Παναγιώτα, Σκούμα Αναστασία, Σοφοκλέους Χρισταλένα, Τάσσιου Ιωάννα, Φρυσίρα Ελένη
Επιμελητής: Κίτσιου – Τζέλη Σοφία, Καναβάκης Εμμανουήλ, Γιουρούκος Σωτήρης
Οργανισμός: Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής
Εκδότης: Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-399-549-5
Σελίδες: 134
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Γενετική, Ασθένειες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 20.68 €